Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ završile su projekat proboja tunela ispod Bileće i na taj način će se smanjiti rizici od plavljenja Bilećkog polja.

tunel bileca

Ukupna dužina tunela je 1.816 metara, a radovi su trajali oko dvije i po godine. U toku radova bili su kraći prekidi zbog visokih nivoa podzemne vode, plitkosti tunela i procjeđivanja.

Probijanje tunela je prva faza odvodnjavanja Bilećkog polja.

Tunel prevodi vode iz Bilećkog polja najkraćim putem u jezero i time eliminiše rizike od poplava.

"Ugovor je vrijedan oko 7,5 miliona KM, a ostaje da se uradi sekundarna betonska obloga i da se osigura tunel. U svakom pogledu izveden je veliki građevinski poduhvat i to bez ljudskih žrtava", rekao je direktor HET-a Gordan Mišeljić.

Izrada obloge i osiguranja tunela kao i izgradnja AB ulazne i izlazne građevine očekuje se do kraja 2018. godine.

Načelnik Opštine Bileća Milan Aleksić je izrazio zahvalnost HET- u što će uraditi ovaj veliki projekat za Bileću jer su prigradska naselja Plužine i Jezerine bile pod vodom 2010. godine kada su nabujale podzemne kraške vode i stvorile veliko jezero.

"Ovo je lijepa i plodna saradnja sa HET-om i nastavićemo je i dalje", rekao je Aleksić.

tunel bileca

Nakon posljednjih velikih poplava koje su zadesile ovo područje, stručna komisija u kojoj je bio i direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a Ilija Tamindžija, zaključila je da treba izgraditi ovaj tunel i sistem kanala za odvođenje voda Bilećkog polja.

"Nakon ovog će se izgraditi kanali koji će uvoditi poplavne vode u tunel i nadam se da završetkom svih ovih radova mještani neće imati štete kada su u pitanju objekti Bilećkog polja", kazao je Tamindžija.

Od ovog objekta nema nekih direktnih pozitivnih elektroenergetskih efekata, ali smanjuje se upravljačka struktura i pritisak na taj način što će se eliminacijom poplava u Bilećkom polju ostvarivati maksimalni rezultati iz postojeće akumulacije.

Radove je u potpunosti finansirao HET.