Kazneno-popravni zavod /KPZ/ Trebinje danas je obilježio krsnu slavu Milosrdni Samarjanin uz poruku rukovodstva da se osuđenicima u ovoj ustanovi poluzatvorenog tipa daje šansa da se opet socijalizuju i da odbace ranije navike.

kpz trebinje krsna slava

Direktor KPZ Slaviša Janković je istakao da je praznik koji poziva na milosrđe nije slučajno odabran za krsnu slavu ove ustanove, jer i zakonodavac, kroz formiranje ovakvih zavoda, upravo iskazuje milost prema prestupnicima, koji nisu zaboravljeni, kojima se daje šansa da se promijene i socijalizuju za novi život.

Janković kaže da trenutno u ustanovi boravi pedesetak osuđenih lica, napominjući da oni imaju pravo na kontakt sa porodicom, na zdravstvu zaštitu, da su radno angažovani i da mogu da izraze svoje afinitete prema različitim zanimanjima.

Jedan broj zatvorenika angožovan je na farmi na Dužima nedaleko od Trebinja, koja funkcioniše u okviru ustanove, a sve što proizvode plasiraju na području Trebinja, Bileće i Ljubinja.

"Farma je, zahvaljujući odluci Vlade Republike Srpske 2003. prešla sa Ministarstva odbrane na Ministarstvo pravde. Mi smo adaprirali i uvećali stočni fond - imamo farmu svinja i koka nosilja", rekao je Janković i dodao da im je cilj da budu nezavisni od dobavljača.

Janković dodaje da farma ima problema kada je u pitanju proizvodnja hrane, za koju na godišnjem nivou potroše dosta novca, zbog čega su zatražili od Grada Trebinja da im da na korištenje da 20 do 30 hektara kako bi oni sami proizvodili stočnu hranu.

Direktor KPZ-a ističe da od prije godinu dana postoji inicijativa da se u okviru ustanove napravi crkva.

"Ona bi bila izvan kompleksa KPZ, ali bi bila u njenom sastavu i mnogo bi značila zatvorenicima, a služila bi im i kao crkva – pokajnica. Ona bi istovremeno bila poklon i stanovnicima ovoga naselja koje nema svoj hram", kaže Janković.