Naizgled ništa jednostavnije - skupite prljav veš, stavite ga u mašinu, ubacite prašak za pranje i omekšivač i na kraju je uključite.

masina za ves

Ipak, nije sve uvijek tako kao što izgleda na prvi pogled, pa tako ni sa ovim jednostavnim stvarima.

Koji veš ne smijete da perete zajedno, koje vrste tkanina nikako nisu pogodne za pranje u mašini, kako treba da održavate veš mašinu - sve su to važne stavke od kojih zavisi i dugotrajnost vaše garderobe, kao i pitanja na koje ćete odgovore dobiti u nastavku.

Previsoka temperatura pranja

Ako izuzmemo donji veš i peškire, koje je preporučljivo prati na visokim temeperaturama sa iskuvavanjem, preostali dio vaše garderobe koju perete u veš mašini nikako ne bi trebalo da perete na visokim tepmeraturama - 90, 70, pa ni na 60 stepeni. Tako ćete sačuvati prvobitni oblik garderobe i spriječićete da brže izblijedi.

Takođe, napomenimo da je topla voda podjednako efikasna u uklanjanju fleka kao i ona koja je vrela, uz upotrebu kvalitetnih deterdženata za pranje i uz kvalitetnu veš mašinu.

Pranje suviše prljavog veša u mašini

Prije nego što mašinu natrpate vešom koji je previše prljav i prepun fleka, ništa nećete postići i vjerovatno će na vašoj garderobi i dalje ostati njihov trag.

Preporuka je sljedeća: Ovakvu garderobu prvobitno dobro natopite i tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja sa tkanine, pa tek onda stavite u mašinu na pranje.

Takođe možete koristiti i limunov sok za uklanjanje fleka, ili mješavinu tečnog deterdženta i alkoholnog sirćeta.

Neadekvatna mjera deterdženta za pranje ili omekšivača

Previše praška za veš ili tečnog deterženta u dijelu mašine koji je predviđen za to može prouzrokovati začepljenje odvoda unutar mašine i izazvati vrlo neprijatan miris, a suviše omekšivača za rublje će onemogućiti da se veš dovoljno ispere poslije pranja.

Stoga, nemojte prekoračivati onu količinu koja je predviđena u okviru uputstva za upotrebu ovih sredstava samo zato što mislite da će veš tako bolje da se opere. Uostalom, uvijek imate i opciju pretpranja.

Korišćenje omekšivača za svaki tip veša

Upotreba omekšivača utiče na mekoću veša i znatno olakšava kasniji proces peglanja, ali sa druge strane negativno utiče na tkaninu tako što smanjuje njenu elastičnost. Stoga, trebalo bi da izbjegavate korišćenje omekšivača za rublje kada perete sportsku garderobu, ili neki drugi tip garderobe koja je od elastina, spandeksa i mikrofibera.

Pranje veša isključivo u mašini

Iako je lakše jednostavno potrpati sav prljavi veš u mašinu, to nikako nije preporučljivo. Materijali kao što su svila, ili na primjer - grudnjaci, potom garderoba koja može da pusti farbu, sve je to veš koji bi trebalo da perete isključivo ručno. Uostalom, na svakoj etiketi stoji i oznaka kada se nikako ne savjetuje mašinsko pranje.

Korićenje izbjeljivača za likru, spandeks i elastin

Izbjeljivač je jako sredstvo za čišćenje koje sadrži hlorin, te treba biti oprezan prilikom njegove upotrebe kod svih vrsta materijala, s tim da se uopšte ne preporučuje tretiranje spandeksa, likre i elastina, jer bi ovi materijali vrlo brzo izgubili svoju elastičnost.

Njih treba uvijek prati u hladnoj vodi, kao što smo već rekli - bez omekšivača, i nikad ih ne treba peglati.

Loše održavanje veš mašine

Neminovno je da će se unutar veš mašine vremenom nakupljati prljavština, koja će uticati na kvalitet pranja u budućnosti, ali i izazivati neprijatne mirise. Kako biste predupredili ovakve situacije, predlažemo sljedeće:

1. Nikad nemojte zatvarati vrata veš mašine poslije pranja, kako bi se izvjetrila;

2. Uklonite ostatak deterženta iz pregrade poslije svakog pranja;

3. Redovno perite pregrade za deterdžent, kao i za omekšivač;

4. Jednom mjesečno uključite praznu mašinu koju ćete tretirati mješavinom praška za veš i alkoholnog sirćeta, kako biste uradili dezinfekciju.