Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je ova godina bila izuzetno teška za "Elektroprivredu Republike Srpske" utoliko što je hidrološka situacija bila nepovoljna.

elektroprivredars

"Skoro 70 godina nije bila ovako nepovoljna hidrološka situacija, imali smo smanjenu i skoro prekinutu proizvodnju na više energetskih objekata", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je i Termoelektrana /TE/ "Ugljevik" bila u kapitalnom remontu više od 100 dana, dok je bilo planirano 90 dana, te da je sve to znatno uticalo na ukupno stanje u Elektroprivredi Srpske pa se morala kupovati energija na drugim tržištima.

Upitan da li je opravdan kredit od 10 miliona KM koji "Elektroprivreda Republike Srpske" planira da podigne za plaćanje obaveza prema dobavljačima, Đokić je rekao da je ovo preduzeće vjerovatno zbog navedenih razloga i zbog manjka prihoda morala da posegne za tom mjerom da bi izvršilo finansijske obaveze.

On rekao da je siguran da "Elektroprivreda" ima potencijala, da se može konsolidovati i da će 2018. godina biti mnogo uspješnija i bolja za "Elektroprivredu Republike Srpske".

KOVAČEVIĆ - NASTAVLJEN IZVOZ STRUJE

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Željko Kovačević izjavio je danas da se u ovom preduzeću uspješno posluje i da nema značajnijih dugovanja.

"Imali smo poteškoća u smislu da smo kupovali električnu energiju u protekla četiri mjeseca, sada je period stabilizacije i izvozimo električnu energiju, pa do kraja godine očekujemo stabilno poslovanje `Elektroprivrede` u tehničkom i finansijskom smislu", rekao je Kovačević tokom posjete Rudniku i termoelektrani "Ugljevik".

Odgovarajući na pitanja novinara, Kovačević je istakao da "Elektroprivreda Republike Srpske" nema značajnija dugovanja i da se dugovi po osnovu kupljene električne energije i obaveze prema dobavljačima ispunjavaju u predviđenim rokovima.

"Vodimo računa o plaćanju svojih obaveza po njihovom dospijeću i sva dugovanja ćemo riješiti do kraja godine", rekao je Kovačević i dodao da preduzeće redovno isplaćuje i poreze i doprinose, kao i plate zaposlenima.