Ugostiteljski objekti u RS više neće imati prostor za pušače i nepušače - biće zabranjeno konzumiranje cigareta u kafićima, restoranima, klubovima ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih prozivoda koji predviđa entitetska Vlada.

cigarete

Zabranjeno pušenje biće u svim zatvorenim javnim mjestima. Osim natpisa o zabrani pušenja, na kutijama cigareta će biti i fotografije koje ukazuju štetnosti pušenja.

"Do sad su na kutijama cigareta bila pisana upozorenja, a od sada će biti i slikovita upozorenja, a što je i praksa u zemljama EU", izjavio je Alen Šeranić iz sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja RS, piše N1.

Novim zakonskim rješenjem zabranjuje se prodaja duvana i duvanskih proizvoda u svim obrazovnim, zdravstvenim i sportskim objektima, poručeno je iz Vlade. A više neće biti dozvoljeno ni korištenje mentola u cigaretama.

"Jer mentol kada ga uzimate hladi, tako da kod mladih pušača koji prvi put pokušavaju da puše, anestezira samo ždrijelo i mentol smanjuje onu gorčinu cigarete" objasnio je Šeranić.

Za kršenje novih zakonskih odredbi predviđene su kazne za pravna i fizička lica, ali nije precizirano o kakvim se radi.