Treće večeri na 12. InterdiFestom „Dani malih stvari“ prikazana je komedija „Nušićev optimalan broj“ po tekstu i režiji Ivana Tomaševića.

nusicev optimalni broj

Od Nušićevih dana do danas se niko nije promijenio. Nušić je pisao o našem mentalitetu, a to je i danas aktuelno i samo govori da se mi nismo promijenili.

„Zato je Nušić što se nas tiče svevremeni pisac“, rekao glumac u predstavi Ivan Tomašević.

U predstavi se glumci poigravaju sa momentima i djelovima tekstova Branislava Nušića i stavljaju ih u kontekst nove fabule. Postavlja se pitanje koliko bi se Nušić da je živ danas preispitivao kako je šta i o kome pisao.

„Posljedica toga su Nušićevi likovi koji dolaze do njega da traže od njega da ih prepravi da budu bolji i nude mu razne dilove što je apsurdno, ali je Nušić tako pisao“, govori Tomašević, koji glumi Nušića u ovoj predstavi.

U predstavi koja je igrom i smijehom oduševila gledaoce, glumili su Ivan Tomašević, dok su Aneta Tomašević i Željko Milošević su glumili nekoliko likova.

Aneta i Ivan Tomašević izrazili su samo riječi hvale tokom pripremanja predstave kao i igranja na račun Željka Miloševića.

Ova predstava nastala je kao koprodukcijski projekat Pozorišta „Maska“ iz Šapca i Kulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja.

Festival se završava večeras, kada će se od 20.00 časova predstaviti Teatar „Carte Blanche“ iz Beograda, sa predstavom „Život je loto“. Od 22.30 časova biće odigrana monodrama „Da sam ja pozorište“, autorsko djelo Ene Radovanović iz Kruševca.

Nakon završetka monodrame u 23.30 časova biće svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada.