Na programu 12. InterdiFest „Dani malih stvari“ sinoć su odigrane dvije predstave Fakulteta dramskih umjetnosti /FDU/ u Beogradu I dio (scene) „Nakaze“ – autora Lica Hibnera i II dio (scene) „Ne igraj na Engleze“ Vladmira Đurđevića.

male stvari predstava gosti

Na daskama koje život znače igralo je deset studenata druge godine FDU. Pet muškaraca su predstavila tri lika u predstavi „Ne igraj na Engleze“, dok je pet djevojaka glumilo tri lika u sceni „Nakaze“.

U I (sceni) „Nakaze“ je problem rijalitija gdje su tri mlade djevojke pozvane da konkurišu za voditelja šoua. Jedna djevojka je kćerka bogataša, druga je propali đak i dijete razvedenih roditelja, dok treća živi dosadnim životom.

„Nadam se da je publika uživala u igri devojaka, kao i momaka jer smo već ovo igrali u Beogradu i naišli smo na dobar prijem“, rekla je profesor glume na FDU u Beogradu Marija Milenković.

Trebinjskoj publici su se predstavili budući glumci Lenka Petrović, Maša Đorđević, Stanislava Nikolić, Jana Ivanović i Bojana Stojković i na lijep način svojim igranjem pokazali jednu današnju „pomamu“ za rijalitijem.

U II (sceni) „Ne igraj na Engleze“ radi se o tri drugara koji su više od 30 godina zajedno i sva trojica su probisvijeti na svoj način, a spaja ih kocka. Bule ne radi ništa u svom životu i potrošio je očeve pare za lijekove na kladionici, Paun i Piksi su kumovi.

Piksi je ljekar i zarađuje novac jer operiše kriminalce na „crno“, a Paun se dobro oženio i živi od ženinih para.

„Ovu scenu je igralo pet studenata II godine, kojima je ovo bio završni ispit prve godine na predmetu gluma i moglo bi se reći da sam reditelj“, kazala je Milenković.

U ovoj predstavi su igrali Stojša Oljačić, Dragan Petrović, Lazar Nikolić, Vukašin Jovanović i Petar Đurđević.

Trebinjska publika je mlade glumce pozdravila aplauzima za njihov debi na pozornici grada ispod
Leotara.

Trećeg dana festivala, u srijedu 22. novembra, u Kulturnom centru sa početkom u 20.00 časova biće odigrana predstava „Nušićev optimalan broj“, koprodukcijski projekat Pozorišta „Maska“ iz Šapca i Kulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja.