Gledajući crtane filmove, četvorogodišnja Mia Petijević iz Trebinja, naučila je engleski jezik do te mjere da ga danas govori gotovo jednako dobro kao i maternji, srpski.

mia petijevic engleski

Profesori engleskog jezika iz Edukativnog centra, koji Mia odnedavno pohađa kažu da djevojčica engleski govori tečno kao da je odrasla u Americi, te da je nesumnjivo riječ o velikom talentu.

Malena Mia sa svega četiri godine izuzetno tečno govori engelski. Možda ništa ne bi bilo čudno da Mia raste u dvojezičnoj sredini ili da u se njenoj kući aktivno govori ovaj jezik.

Sve što zna naučila je sama i to gledajući crtaće, a njeno nesvakidašnje umijeće i porodica je otkrila sasvim slučajno.

Profesori i poznavaoci engleskog jezika tvrde da Mia tečno govori i da ima znanje kao prosječan srednjoškolac.

Dešava joj se da u svakodnevnoj komunikaciji sa roditeljima umjesto srpskih koristi engleske riječi.

O crtaćima, omiljenim lutkama i igrama razgovara i sa dedom Milanom iz Kanade. On kaže da Mia mnogo bolje govori engleski, nego što on govori srpski jezik i da se po izgovoru i akcentu ne bi razlikovala od svojih vršnjaka u Kanadi.

Ova četvrogodišnjakinja brzo usvaja nove riječi i bez greške ih primjenjuje u konverzaciji. Kako bi znanje usavršila odnedavno pohađa kurs engleskog jezika. Najmlađi je, ali i najbolji polaznik, kažu u školici stranih jezika.

Mia je najbolji dokaz da se kroz igru i gledajući crtane filmove može naučiti mnogo.

Možda će jednog dana biti profesor engleskog jezika, a ako i ne, sasvim je sigurno da već sada bez problema može razgovarati sa vršnjacima iz cijelog svijeta.

A možemo samo zamisliti šta će biti kad Mia nauči da piše i čita svoj maternji jezik ili počne gledati crtaće na njemačkom, italijanskom ili španskom jeziku.

Opširnije pogledajte u prilogu: