Ako ste oduvijek smatrali da biste bili sjajan detektiv, oprobajte se u rješavanju nekoliko zagonetki.

zagonetka

Ledeni čaj
1) Dvije djevojke su došle na večeru i obje su naručile ledeni čaj. Jedna je bila toliko žedna da je popila pet čaša, dok je druga dovršila tek prvu.

Djevojka koja je sporo pila je umrla na licu mjesta, dok je druga uspjela preživjeti. Policija je utvrdila da se u ledenom čaju krio otrov. Kako to da je djevojka koja je popila pet čaša ostala živa i zdrava?

2) Policajac na tajnom zadatku, koji je bio nadomak toga da razbije lanac krijumčara naftom, iznenada je nestao. Njegove kolege koje su krenule u potragu našle su, između ostalog, u njegovim papirima sljedeću šifru:

710 57735 34 5508 51 7718

Zahvaljujući tom nizu brojeva odmah su shvatili koga traže. Zašto? Kako? Možete li i vi razbiti šifru?

3) Supruga je u nedjelju pronašla mrtvog supruga i odmah obavijestila policiju. Svi koji su se nalazili u kući su dali izjave, koje su glasile ovako:

Supruga je rekla da je spavala; batler je rekao da je čistio; vrtlar je rekao da je brao povrće; sobarica je rekla da je otišla uzeti poštu; a kuvar je rekao da je spremao doručak.

Jednoj od tih osoba policija je odmah stavila lisice na ruke. Kojoj?

4) U Preradovićevoj ulici je hicem iz pištolja u želudac, nešto prije sedam sati ujutro, ubijen muškarac, a policija je nedaleko od mjesta zločina pronašla Peru Perića i privela ga u stanicu.

Perić je u policiji inspektorima ispričao sljedeće: "Vraćao sam se kući, kad eto ti meni u susret ubijenog. Ide on tako, kad se odjednom, niotkuda, pojavio nekakav tip. Nisam ni trepnuo, a ovaj ga je već upucao, dok mu je prilazio, u leđa. Srećom, dobro sam ga vidio. Onako, krupan tip, viši od 190 cm. Ćelav. Trenerka. Patike. Zaključio bih prema njegovom izgledu da je kriminalac i da je policiji već sigurno poznat odranije".

Dok je Perić davao opis jedan od inspektora je šapuno kolegi: "Kako laže! Odmah ga uhapsi!" Šta je odalo Perića?

Rješenja:
1) Otrov se nalazio u ledu

2) Oteo ga je Bill. Okrenite brojeve naopako i primijetićete poruku. Bill is boss he sells oil.

3) Sobarici. U nedjelju se ne dostavlja pošta.

4) Upucan je u želudac, a Pero je rekao da je vidio ubicu kako prilazi i puca mu u leđa.