U prepunoj sali Kulturnog centra u Trebinju predstavljena je epska pjesma "Krvavo proljeće", autora našeg sugrađanina Predraga Janičića, kojom su obuhvaćena srpska stratišta od Prebilovaca, Korićke jame i Gacka do zločina u Trebinju, Popovom polju, Ržanom dolu.

guslarsko vece predrag janic krvavo proljece (3)

Pjesmu, koja ima 440 stihova i izvodi se 72 minuta,  uz strune srpskog nacionalnog instrumenta ispjevalo je pet guslara i dvojica naratora.

"Nikada se ova stratišta nisu opisala na ovakav način", kazao je Janičić.

Pjesma se sastoji od pet dijelova i to slomom Jugoslavije, preko stradanja Srba u zapadnoj Hercegovini, pa onda prebilovačke golgote, stradanja Srba u istočnoj Hercegovini i stradanja u ljubinjskom kraju.

Svaki guslar je na CD-u opjevao po jednu temu - po 80 stihova.

"Trebao sam prikupiti istorijske podatke, čitao sam, proučio sam i radio jednu zimu na ovome", ispričao je Janičić.

guslarsko vece predrag janic krvavo proljece (3)

Ovo u sebi nosi dugo i od kada je ušao u svijet epske pjesme želja mu je bila za ovakvim epskim djelom.

"Osjećam se kao da sam nešto priložio svom narodu", emotivno je ispričao Janičić.

Jedan od učesnika na prelijepoj guslarskoj večeri bio je i Momir Avdalović iz Gacka, koji je izrazio samo riječi hvale na račun mladoga pjesnika.

"Tema je nezgodna jer se radi o stradanju Srba na lukav način od strane ustaša i to je da se čovjek naježi. Drago mi je da učestvujem u ovoj večeri, jer će ona ostati zapisana u istoriji", istakao je Avdalović.

Večeras su nastupali narodni guslari koji pjevaju na CD - Zdravko Knežević, Vitomir Arsenić, Ivan Bulić, Ljubiša Ateljević i Momir Avdalović, a pridružili su im se guslari Milorad Čančar, Radoš Tošić, Vladan Perović, Stanko Knežević i Vaso Đondović, te naratori Mira Zotović i Zoran Grgurević, a guslarsko veče vodio je Ratomir Mijanović.

guslarsko vece predrag janic krvavo proljece (3) guslarsko vece predrag janic krvavo proljece (3)