Đurđic je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 16. novembra (3. novembra po starom kalendaru), čime se obilježava uspomena na prenos moštiju Svetog Đorđa i obnavljanje njegovog hrama u kom je položeno njegovo tijelo.

djurdjic

Kada je car Dioklecijan izdao naređenje da se odrubi glava, i Svetom Đorđu i carici Aleksandri, vojnici su ih poveli na gubilište, van grada.

Malaksala i slaba carica Aleksandra, na putu do mjesta pogubljenja, zamolila je vojnike da malo odmori i tu na gubilištu je izdahnula, pre posječenja.

Kda je stigao na gubilište, Đorđe stade na određeno mjesto i pomoli se. Onda je položio svoju glavu, i bio posječen 6. maja po novom kalendaru 303. godine.

Prema zavještanju, tijelo Svetog Đorđa je prenijeto u Lidiju, a na njegovom grobu je kasnije podignuta crkva.

Po crkvenom učenju, 16. novembar je dan kada je obnovljen hram svetog Velikomučenika Đorđa u Lidiji, gdje je položeno njegovo tijelo – i Srbi ga proslavljaju kao praznik pod imenom Đurđic.

hram velikomucenika Georgija Hram svetog Velikomučenika Georgija u Lidiji

Kult Svetog Đorđa se začeo dosta rano. Na mjestu njegovog groba u Lidiji, za vrijeme vladavine cara Konstantina I (306-337), podignut je hram posvećen u njegovu čast. Tokom 4. vijeka, njeg kult se iz Palestine proširio na cijelo Istočno rimsko carstvo.

U 5. vijeku se kult ovog sveca proširio i na Zapadno rimsko carstvo. Godine 494., proglašen je za sveca od strane Pape Gelasijusa Prvog (492–496).

Veoma je slavljen kod Srba i najčešće ga nazivaju Sveti Đorđe ili Sveti Đurađ. Mnogi ga slave kao krsnu slavu. Srpska pravoslavna crkva /SPC/ ga slavi dva puta godišnje. Glavni praznik je Đurđevdan i praznuje se 6. maja po gregorijanskom kalendaru (23. aprila po crkvenom), a drugi je prenos njegovih moštiju - Đurđic, koji se slavi 16. novembra (3. novembra po crkvenom).

Na ikoni vezanoj za Đurđevdan je Sveti Đorđe prikazan na konju kako ubija aždaju. Drugi prikaz je Sveti Đorđe kao vojnik sa kopljem u ruci. U našem narodu se ovakvo predstavljanje zove Đurđic i vezana je za slavu Đurđic.

Posvećeni su mu mnogi manastiri, među kojima najpoznatiji manastir Đurđevi Stupovi.

kivot s mostima svetog djordja Kivot sa moštima Sv.etog Đorđa u hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Lidiji

U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obilježen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovjedne praznike iako je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate nazivaju se Mratinci ili Vučiji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova.

Hram svetog Velikomučenika Georgija u Lidiji