Lukač u Trebinju – Putevi u RS od sljedeće godine pokriveni kamerama

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 16. 11. 2017. - 14:53h

Putevi Republike Srpske biće od sljedeće godine pokriveni nadzornim kamerama koje će 24 časa snimati prolazak svih vozila, ulaske i izlaske iz gradova, s ciljem ne samo bolje kontrole saobraćaja, već i kretanja kriminogenih lica i počinilaca krivičnih djela, izjavio je u Trebinju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

lukac i petrovic

Nakon odvojenih sastanaka sa načelnikom Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarkom Laketom i gradonačelnikom Lukom Petrovićem, Lukač je rekao novinarima da će ukupno biti postavljeno 100 kamera i da je vrijednost projekta 12.500.000 KM.

„S obzirom na to da je riječ o velikoj sumi novca, odlučili smo da to bude javno-privatno partnerstvo“, naveo je Lukač i dodao da bi prve kamere trebalo da budu postavljene u februaru, a da će glavni softver biti u Banjaluci.

Govoreći o radu policije u Republici Srpskoj, Lukač je istakao da je cilj postizanje što boljih rezultata, te da je evidentna mnogo bolja bezbjednost, kako u vezi sa javnim redom i mirom, tako i u vezi sa saobraćajem.

On je ukazao na znatno smanjenje broja poginulih lica u odnosu na period prije tri godine, a kao jedan od glavnih razloga naveo je povećan broj kontrola u saobraćaju za 80 odsto.

Da bi policajci imali adekvatne uslove za rad i pružili još bolju zaštitu i bezbjednost građanima, Lukač je naglasio da će zgrada PU Trebinje već sljedeće godine biti proširena.

„Objekat u kojem se trenutno nalazi PU Trebinje, zajedno sa zemljištem, je sa Gradske uprave preneseno na MUP, što znači da ubuduće možemo da ulažemo u ovaj objekat i da proširujemo kapacitete“, kaže Lukač.

Govoreći o terorizmu, Lukač je naveo da je veoma teško predvidjeti da li će u nekom trenutku da se dogodi teroristički akt jer je riječ i o pojedincima koji djeluju samostalno i na nepredviđen način.

„Što se tiče Republike Srpske, MUP preduzima sve aktivnosti na zaustavljanju onih koji bi kao potencijalni teroristi mogli da se pojave i da ugroze naše građane“, naveo je Lukač i dodao da Specijalne jedinice, Jedinice za podršku, kao i Uprava za borbu protiv terorizma, svakodnevno rade na kontroli svih onih koji se vraćaju sa sirijskog ratišta u BiH.

On je istakao da će taj povratak ubuduće biti još intenzivniji i da ti ljudi predstavljaju potencijalnu opasnost u BiH.

„Oni ovamo neće doći preporođeni, sa nekim dobrim, već sa veoma lošim idejama i sa imidžom terorista koji su bili u raznim borbama i vršili zlodjela. Moramo ovdje da ih stavimo pod kontrolu i da obratimo pažnju na njihovo djelovanje“, naglasio je Lukač.

Laketa je nakon sastanka zahvalio ministru što je imao sluha za njihov problem kada je riječ o kadrovskoj popunjenosti, napominjući da je ova PU u prethodnom periodu primila u radni odnos 19 policajaca.

On je dodao da su dogovorene i određene aktivnosti u vezi sa tehničkom opremljenošću, te da je ministra upoznao sa potrebom srednjeg rukovodnog kadra.

Petrović je istakao da je u razgovoru sa Lukačem istaknuto da je Trebinje važna bezbjednosna tačka u Republici Srpskoj i da je Grad planirao 200.000 KM za izgradnju video-nadzora, prvenstveno Gradskog parka, ali i važnijih raskrsnica.

„Trebinje planira da uradi više važnih infrastrukturnih radova koji će povećati bezbjednost na ulicama i javnim površinama, a ministar nam je obećao da ćemo napraviti jedinstven sistem video-nadzora koji će biti direktno povezan sa MUP-om u Banjaluci i PU Trebinje“, rekao je Petrović i dodao da je u toku tenderska procedura za ove aktivnosti.

Petrović je naveo i zahtjev mjesnih zajednica da budu postavljeni radarski sistemi za kontrolu saobraćaja.

Lukač je tokom današnje posjete Trebinju položio vijenac na spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a iz ovog grada u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

dragan lukac trebinje (1)

Komentari

Bolje bi bilo da putevi budu pokriveni asvaltom

Odgovori

Roba lazo brkovi izgradnja bane….

Odgovori

Puteve u RS prvo treba pokriti asvaltom jer bi te kamere mogle brzo snimati magarad i konje sa samarima.

Odgovori

Mjesto kamera bolje bi bilo imati dobar asfalt,ali to glavni ne vide,oni “lete”.

Odgovori

Jesi li slijep pored zdravih ociju…

Odgovori

A gdje to ima puteva kod nas u nasoj opstini? Bolji su sigurno putevi u Zimbabveu. Od grada do strateskog objekta Grančarevo je svega 15km,put je katastrofa,pun zakrpa i neravnina. Nevjerovatno je koliko je miliona maraka, godinama i godinama isisavano iz HET-a,na razne gluposti i bogacenje pojedinaca,a put do brane kozja staza. Ostali svi putevi su strava i užas.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja