Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i vjernici danas slave dan posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznati i kao Sveti Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljekarske profesije.

sveti kozma i damjan sveti vracevi

Kozma i Damjan su braća, rodom iz Azije, od oca neznabožca i majke hrišćanke. Otac im je umro još dok su bili djeca, pa ih je majka uzgojila u hrišćanskom duhu.

Upamćeni su po dobrim djelima, pa su dobili od Boga dar za iscjeljenja. Tako su poklanjali zdravlje dušama i tijelima liječeći svaku slabost i svaku nemoć. Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" pa su u narodu poznati kao sveti besrebrenici.

Zapisano je, takođe, da je Kozma ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata. Oni, koji su bili poznati po tome da nikada ništa za uzvrat izliječenja nisu uzimali, odjednom su uzeli nešto. Zato se Kozma uvrijedio i tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata.

Ipak, svetitelji su sahranjeni jedan pored drugog u Feremanu. Zbog toga što su liječili druge cijelog života, prozvali su ih i sveti Vrači. I poslije smrti su iscjelivali, -kada je jednom čovjeku, dok je spavao ušla zmija kroz usta, čovjek se patio sve dok pred sam kraj života nije uputio molitvu Svetim Vračevima da ga iscjele, tšto su oni i učinili.

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, vlada verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje.

Ovu molitvu trebalo bi čitati počev od današnjeg dana, 40 dana zaredom, i bićete zdravi onoliko koliko vjerujete da vam to može pomoći.

sveti kozma i damjan

Molitva glasi ovako:

K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, koljena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat iscjeljenja, radi čvrste vjere, besplatnog liječenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobjedu nad neprijateljima i blagoslov Božji. Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za vječno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i vječnih muka, da nasljednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božiji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa vjerom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grijehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovjekoljublja Božijeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u vječni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvijek i u vijekove vijekova. Amin.

Tropar Svetim Vračima