Branko Hrnjaz, maratonac iz Bileće, uspješno je istrčao maraton (42,2 km) u Istanbulu u Turskoj. U 20-ak dana Hrnjaz je u dva najveća grada Evrope - Moskvi i Istanbulu, istrčao dva maratona.

hrnjaz maratonac istanbul

Maraton u Istanbulu spada u kategoriju "zlatni" i među deset je najvećih u svijetu. Hrnjaz je prvi Bilećanin u bogatoj sportskoj istoriji ovog mjesta koji je istrčao zlatni maraton i prvi Hercegovac koji je trčao u jednom danu na dva kontinenta!

Start trke bio je na azijskom dijelu, potom je trasa vodila preko visećeg Bosforskog mosta (1.560 m) koji premošćuje moreuz Bosfor i na taj način spaja evropski i azijski dio. Cilj je bio u evropskom dijelu grada, u blizini Aja Sofije i Plave džamije.

"Trka je bila vrlo naporna, sa vjetrom u prsa. Staza je odlično markirana, sa dovoljno okrepe. Ljubazno stanovništvo pozdravljalo nas je na svakom koraku. Oni znaju cijeniti gosta jer Istanbul dnevno posjeti milion turista. Trasa je imala nekoliko uspona, nizbrdica, trčalo se preko tri mosta. Ali, sav napor se zaboravi i sve prepreke se lakše savladaju kada se ima jasan cilj", rekao je Hrnjaz.

Dok su noge gazile asfaltnu trasu misli su, kaže ovaj Bilećanin, trčale istorijom. Prisjećao se devet Velikih vezira, sultanije Mare, Olivere... Vrzino kolo u glavi. Bogatstvo i ljepota Istanbula na zapadu istoka i na istoku zapada najbolje se ogleda u raskošnim suprotnostima i neočekivanim mješavinama kultura, običaja i tradicije.

Branko je, noseći rodnu Bileću u srcu, protrčao kroz "kapiju" za ulazak u Aziju.