Pet zavisnih preduzeća „Elektroprivrede RS“ duguje Poreskoj upravi RS tri miliona maraka po osnovu koncesione naknade i poreza i doprinosa, zbog čega im je PURS poslala opomene za plaćanje, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

elektroprivreda rs

Neizmirene poreske obaveze imaju proizvodna preduzeća i to Rudnik i termoelektrana „Gacko“, “Hidroelektrane na Vrbasu“ i “Hidroelektrane na Trebišnjici“, te distributivna „Elektro – Bijeljina“ i „Elektrodistribucija Pale“.

U Poreskoj upravi RS za CAPITAL su rekli da se dugovi preduzeća koja se bave proizvodnjom struje odnose na koncesione naknade za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, dok se dugovi distributivnih preduzeća odnose na porez i doprinose na lična primanja.

Najveći dug prema Poreskoj upravi, čak 1,29 miliona KM, ima Rudnik i termoelektrana „Gacko“

„Dospjele, a neizmirene poreske obaveze obog obveznika trenutno iznose 1,29 miliona KM i radi se o dospjelim koncesionim naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Po istom osnovu 'Hidroelektrane na Vrbasu' duguju 113.407 KM, a 'Hidroelektrane na Trebišnjici' 681.290 KM”, kazali su u Poreskoj upravi.

Istakli su da pored ovih poreskih obveznika, neizmirene obaveze i to po osnovu poreza i doprinosa imaju „Elektro – Bijeljina“ (582.747 KM) i „Elektrodistribucija Pale“ (386.194 KM).

„Ovaj dug je u postupku redovne naplate, odnosno poreskim obveznicima su izdate opomene za plaćanje dospjelih, a neizmirenih obaveza“, naglasili su u PURS.

Direktori preduzeća sa kojima smo danas uspjeli stupiti u kontakt tvrde da su ovo tekuće obaveze koje će vrlo brzo biti izmirene.

Direktor „Elektro – Bijeljine“ Nedeljko Ćorić rekao je za CAPITAL da se ovaj iznos odnosi na obaveze za poreze i doprinose za septembarsku platu, da je rok za njihovo plaćanje 1. decembar i da će one biti isplaćene u tom roku.

„Te obaveze će biti izmirene već početkom iduće sedmice. Mi redovno izmirujemo sve svoje obaveze. Međutim, zbog dinamike prihoda, nekada ne stižemo da isti dan isplatimo i plate i doprinose, jer imamo i druge obaveze. Naši radnici nemaju nikakvih problema u smislu ovjeravanja zdravstvenih knjižica i svih drugih privilegija koje imaju po osnovu uplate ovih obaveza“, rekao je Ćorić.

Tvrdi da je ovo preduzeće u zadnjih gpdinu dana napravilo značajan iskorak u smanjenju troškova i da očekuje pozitivan rezultat na kraju godine.

„Nismo išli u neke velike investicije u ovoj godini upravo kako bi finansijski konsolidovali preduzeće. Cilj nam je da dobit bude u skladu sa planom, a to je nešto više od milion KM“, kazao je on.

Direktor “HE na Vrbasu“ Nedeljko Kesić rekao je da se ove obaveze mogu odnositi samo na posljednji kvartal s obzirom na to da se koncesione naknade plaćaju kvartalno i da će taj iznos biti plaćen.