Sve veći dugovi energetskog sektora – Preduzeća „Elektroprivrede RS“ ne uplaćuju poreze i doprinose!

Izvor: capital.ba Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 11. 11. 2017. - 13:42h

Pet zavisnih preduzeća „Elektroprivrede RS“ duguje Poreskoj upravi RS tri miliona maraka po osnovu koncesione naknade i poreza i doprinosa, zbog čega im je PURS poslala opomene za plaćanje, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

elektroprivreda rs

Neizmirene poreske obaveze imaju proizvodna preduzeća i to Rudnik i termoelektrana „Gacko“, “Hidroelektrane na Vrbasu“ i “Hidroelektrane na Trebišnjici“, te distributivna „Elektro – Bijeljina“ i „Elektrodistribucija Pale“.

U Poreskoj upravi RS za CAPITAL su rekli da se dugovi preduzeća koja se bave proizvodnjom struje odnose na koncesione naknade za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, dok se dugovi distributivnih preduzeća odnose na porez i doprinose na lična primanja.

Najveći dug prema Poreskoj upravi, čak 1,29 miliona KM, ima Rudnik i termoelektrana „Gacko“

„Dospjele, a neizmirene poreske obaveze obog obveznika trenutno iznose 1,29 miliona KM i radi se o dospjelim koncesionim naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Po istom osnovu ‘Hidroelektrane na Vrbasu’ duguju 113.407 KM, a ‘Hidroelektrane na Trebišnjici’ 681.290 KM”, kazali su u Poreskoj upravi.

Istakli su da pored ovih poreskih obveznika, neizmirene obaveze i to po osnovu poreza i doprinosa imaju „Elektro – Bijeljina“ (582.747 KM) i „Elektrodistribucija Pale“ (386.194 KM).

„Ovaj dug je u postupku redovne naplate, odnosno poreskim obveznicima su izdate opomene za plaćanje dospjelih, a neizmirenih obaveza“, naglasili su u PURS.

Direktori preduzeća sa kojima smo danas uspjeli stupiti u kontakt tvrde da su ovo tekuće obaveze koje će vrlo brzo biti izmirene.

Direktor „Elektro – Bijeljine“ Nedeljko Ćorić rekao je za CAPITAL da se ovaj iznos odnosi na obaveze za poreze i doprinose za septembarsku platu, da je rok za njihovo plaćanje 1. decembar i da će one biti isplaćene u tom roku.

„Te obaveze će biti izmirene već početkom iduće sedmice. Mi redovno izmirujemo sve svoje obaveze. Međutim, zbog dinamike prihoda, nekada ne stižemo da isti dan isplatimo i plate i doprinose, jer imamo i druge obaveze. Naši radnici nemaju nikakvih problema u smislu ovjeravanja zdravstvenih knjižica i svih drugih privilegija koje imaju po osnovu uplate ovih obaveza“, rekao je Ćorić.

Tvrdi da je ovo preduzeće u zadnjih gpdinu dana napravilo značajan iskorak u smanjenju troškova i da očekuje pozitivan rezultat na kraju godine.

„Nismo išli u neke velike investicije u ovoj godini upravo kako bi finansijski konsolidovali preduzeće. Cilj nam je da dobit bude u skladu sa planom, a to je nešto više od milion KM“, kazao je on.

Direktor “HE na Vrbasu“ Nedeljko Kesić rekao je da se ove obaveze mogu odnositi samo na posljednji kvartal s obzirom na to da se koncesione naknade plaćaju kvartalno i da će taj iznos biti plaćen.

Komentari

kasne li plate u het ? ;)

Odgovori

Sta ti imas od toga i da kasne plate u HET-u?

Odgovori

Sada ce izbori pa gdje ce zaposljavati?

Odgovori

sta ima veze.ni menadzer godine republike srske nije uplatio 54 miliona km poreza.zivot tece dalje kao da se nista desilo nije.zivo se u zemlju ne moze.

Odgovori

Ode sve na dobos!!!
Pa i neka.
Birali svo vlas’ i eto nam ih.
Sve su upropastili.

Odgovori

Sklanjaju crveni novac dok su još na vlasti !
Ostavit će pustoš iza sebe!

Odgovori

Crveni će sve da opustoše!

Odgovori

propasti necemo ali kada se zakotrlja naplata kredita bice vuna.manje vise svi to znamo ali kao da se nas to ne tice.

Odgovori

Da Bog podari Republici Srpskoj još koji biser kao što je ElektroprivredaRS!!!!!!!Amin Bože daj’………:)

Odgovori

nekasne plate dok je kredita a zapošljavaju vazda nekog a ako treba ko iz boračkih kategorija invalida da zaposle šalju ih u popovo i u fabriku brzo ce izbori nece ni oni dovjeka pa nek onda oni idu u privatnike

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja