Trebinjski penzioneri odnedavno imaju dva udruženja, jedno koje radi kao Udruženje penzionera grada Trebinja i novo Gradsko udruženje penzionera Trebinje.

stara zeljeznicka stanica trebinje

Oba su smještena u nekadašnju zgradu željezničke stanice u naselju Ložiona, samo na različitim ulazima.

Poslije niza nesuglasica kada je proljetos istekao četvrti mandat predsjedniku Udruženja penzionera Trebinja Radu Tarailu i nakon što su njegovi protivnici tvrdili da izbori nisu provedeni u planiranom roku, jedan broj dotadašnjih članova penzionerskog udruženja formirao je inicijativne odbore u mjesnim odborima.

Novo penzionersko udruženje je registrovano kao gradsko nakon što je predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj, krajem avgusta, priznao izbore u udruženju na čijem čelu je ostao Rade Tarailo.

Trenutna aktivnost i osnovni cilj Gradskog udruženja penzionera Trebinje je da imaju što više članova, a onda slijedi drugi korak obezbjeđivanje članarine.

Ilija Riđešić ističe da Gradsko udruženje, koje predvodi ima podršku gradske uprave koja je u njima prepoznala konstruktivnog partnera za rješavanje problema penzionerske populacije.

"Do sada smo iz granta gradskog budžeta dobili 35 hiljada KM i do kraja godine nadamo se još tolikom iznosu, a organizovali smo već dvije akcije podjele pomoći kojima je bilo obuhvaćeno 250 penzionera", navodi on.

Prizanaje da je problem što novac od članarine, za koju se svakom penzioneru odbija od jedne do dva KM, zavisno od visine penzije i dalje ide na staru adresu, na račun udruženja u drugom dijelu zgrade na Ložioni.

"Po automatizmu članstvo je, uglavnom, vezano za republičko udruženje. Neko je nekad upitan hoće li biti član, neko i nije i tako je godinama. Blizu sedam hiljada trebinjskih penzionera su članovi tog udruženja. Moramo preuzeti više od polovine članstva da bi bili većinsko udruženje i da bi članarina išla našem udruženju. To nije mali novac, godišnje se prikupi oko 120 hiljada KM", objašnjava Riđešić.

On očekuje da će do kraja godine imati više od hiljadu članova, a posao im otežava procedura da potpisanu izjavu da ne želi više plaćati članarinu republičkom udruženju svaki penzioner mora odnijeti u poslovnicu Fonda PIO.

Riđešić tvrdi da po statutu novog trebinjskog penzionerskog udruženja predsjednik ne može imati više od jednog mandata ili najviše dva u izuzetnim slučajevima.

Kaže da planiraju da pokrenu i nove aktivnosti za najstariju populaciju poput sportskih i sadržaja za rekreaciju, jednodnevnih izleta, kojih do sada nije bilo.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Trebinja Rade Tarailo kaže da novoformirano udruženje ne smatraju partnerima.

"Politička patija formirala je to udruženje. Mi radimo svoj posao kao nestranačka organizacija, po prirodi posla humanitarna, sve po statutu i programu rada. Jedino smo legitimno udruženje koje okuplja trebinjske penzionere", kratko je prokometarisao Tarailo.

Najavljuje da će konačnu ocjenu stanja u trebinjskim udruženjima dati nadležni organi.

Njegove optužbe odbacio je Riđešić ističući da nikad nije bio u političkim partijama, ali da nema ništa protiv saradnje sa trebinjskom Partijom ujedinjenih penzionera, jer smatra da je penzionerima mjesto u poziciji, a ne opoziciji.

Tarana podržava većinu

Predsjednik inicijativnog odbora novoformiranog Gradskog udruženja penzionera u Trebinju bio je Đoko Tarana, predsjednik trebinjskog PUP i odbornik u Skupštini grada, koji podržava skupštinsku većinu.