Bivši logoraši i porodice Srba zatočenih tokom minulog rata u sarajevskoj kasarni "Viktor Bubanj" svjedoče da su ih u ovom logoru mučili i zlostavljali Šaban Maksumić, Davorin Jukić, Mustafa Bisić, Ibro Bulić i Senad Kreho koji danas rade u pravosuđu BiH.

tuzilastvo

Bivši logoraš u ovom logoru Sretko Damjanović, koji je kao pripadnik Vojske Republike Srpske zarobljen na sarajevskom ratištu u novembru 1992. godine, kaže da mu je isljednik bio Šaban Maksumić, koji je sada sudija Suda BiH.

"To su sve ratni zločinci, a ne sudije. Straža me je dovodila do Maksumića, a ako bih rekao da nisam klao i ubijao, on bi rekao `Vodite ga dolje, tucite i patite ga`. Pljuvao me i psovao mi četničku majku. Šaban Maksumić za mene nije sudija već ratni zločinac", rekao je Damjanović.

On tvrdi da je Maksumić radio po naredbi Alije Izetbegovića.

Damjanović je 1993. godine bio osuđen na prvu od ukupno tri smrtne kazne, a 1998. godine ukinuta mu je smrtna kazna i osuđen je na 40 godina zatvora.

Damjanović, koji je 80-odstotni invalid, živi u Višegradu. Kaže da ga boli saznanje da su ugledne sudije i advokati zapravo oni zbog kojih je prošao pakao sarajevskih logora.

Milan Mandić svjedoči da je njegov brat Ljubomir u zatvoru "Viktor Bubanj" dopao u ruke istražnog sudije Šabana Maksumića koji ga je tjerao da potpiše priznanje o navodnim zločinima.

"Ljubomira su odveli dolje u podrum i 24 sata su ga ubjeđivali da potpiše. Polomili su mu ruke i noge, rebra...Sve mu je bilo polomljeno, osim lobanje i kičme. Doveli su ga odmah ujutru, tačnije dovukli pred Šabana Maksumića da potpiše izjavu i potpisao je jer je morao, ali ga je Maksumić osudio na prvu smrtnu kaznu", naveo je Mandić za RTRS.

On kaže da je LJubomir razmijenjen nakon rata i odmah iseljen u SAD da ne bi svjedočio, te da u BiH nije dolazio iz straha.

Milan Mandić kaže i da je njegova i Ljubomirova majka uhapšena 1992. godine na kućnom pragu u Dobrinji i odvedena u logor "Viktor Bubanj", gdje je kao šezdesetsedmogodišnja starica osuđena na dvije godine zatvora i proglašena za snajperistu, a presudu je potpisao Ibro Bulić, sadašnji tužilac Tužilaštva BiH.

"Neka Ibro Bulić otvori ratni dnevnik kada je moja majka odvedena iz svoje kuće", poručio je Mandić.

Na tvrdnje Sretka Damjanovića, Sud BiH i sudija Šaban Maksumić nisu imali komentar.