Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom – neprilagođena brzina

Autor: Božo Morić Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 10. 11. 2017. - 9:56h

Za prvih deset mjeseci 2017. godine Policijska uprava /PU/ Trebinje je evidentirala četiri saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima u kojima su život izgubile četiri osobe, što je manje za oko 42 odsto u odnosu na uporedni period (januar-oktobar 2016. godine), kažu u ovoj Upravi.

policija

U ovoj godini su realizovali 60 republičkih, regionalnih i lokalnih akcija sa akcentom na najčešće počinjene prekršaje – prekoračenje brzine, vožnja pod uticajem alkohola, vožnja pod uticajem opijata, upotreba zaštitnih sredstava – bezbjednosnog pojasa i sigurnosne sjedalice za djecu.

„Povećan je broj evidentiranih prekršaja, ali je smanjen broj saobraćajnih nezgoda. Evidentirano je ukupno 13.059 prekršaja, što je više za oko dva odsto u odnosu na uporedni period 2016. godine“, kaže za TrebinjeLive.info Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina vremenskim uslovima i uslovima na putu, ali ono što se često veže za brzu vožnju je i vožnja pod uticajem alkohola. Dovoljno je da se kaže da je od 751 isključenog vozača na teritoriji Hercegovine, njih 449 isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola.

„Jedan od vrlo čestih uzroka saobraćajnih nezgoda jesu i radnje vozilom u saobraćaju, kao što su nepravilno preticanje, nepravilno mimoilaženje“, pojašnjava Cvijetić.

Iz PU Trebinje podsjećaju sve vozače da je od 15. novembra obavezna upotreba zimske opreme, kao i da je neophodna veća opreznost u vožnji.

Zimska oprema podrazumjeva, prije svega, zimske pneumatike koji su obilježeni sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra ili ljetne pneumatike čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum četiri milimetra i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Komentari

Sve je to uredu da i vi priznate vase propuste. Ogranicenje 80km/h vozis toliko i iz krivine krdo stoke i izgubi covjek glavu??? Nema znaka za upozorenje od stoke. Da ne pricam o krdu konja koje ordinira na potezu Bileca-Gacko! Sta kazete na to dok vozite auto vam poskakuje ko da po makadamu vozimo??? Putevi su nula prekrizena! Treba postovat zakon ali dajte i vi malo doprinosa za bezbjednost saobracaja a ne samo RAMER.

Odgovori

Vrlo je opasna i situacija kada vozilo koje se pretiče poveća brzinu što nije rijedak slučaj.

Odgovori

Mnogo faktora utiče na bezbjednost saobraćaja, ali putevi su katastrofalni. Za primjer put Trebinje – Ljubinje sa svim svojim sadašnjim karakteristikama na većem dijelu dionice više nemože da ispuni uslove da bude magistrali put. Svaki građevnski, saobraćajni i inžinjeri koji rade konstrukciju tih puteva nebi dali potpis da bude magistralni. Taj put obiluje sa velikim brojem neravnina, nagaznih rupa, neravnomjernog sloja asfalta, u posljednje vrijeme fali dosta i signalizacije koja će upozoriti na navedene nedostatke. Kada pada kiša to je posebna priča, zbog velikih neravnina stvaraju se velike lokve po putu, i kada naiđe u susret teretno vozilo jednostavno vozač izgubi kontrolu nad vozilom, dalje postoje određene dionice gdje ima odrona koji se odmah ne sklanjaju, pa određeni broj vozača zaobilazi kamenje i prelazi u suprotnu traku, a time dovodi i sebe i druge učesnike u nezgodnu situaciju. Dalje stoka na putu je veliki problem, jer se često ne nalazi pod nadzorom vlasnika pa sama izlazi i šeta magistralnim putem što je nedopustivo, i dešavaju se nezgode sa teškim povredama i sa smrtnim ishodima.
Da ne postoji politički uticaj na policiju i da se ljudima daju odriješene ruke, pisali bi se svakodnevno prekršajni nalozi za ovlaštene firme koje su zadužene za održavanje puteva, dalje pisali bi se prekršajni nalozi i za odgovorna lica u direkciji za puteve RS-e, pa bi vjerovatno nakon određenog vremena došlo do pomaka po pitanju održavanja puteva, urednosti signalizacije i na kraju kako narod kaže mogao bi Ramer raditi svoj posao. A ovo maltretiranje naroda sa Ramerom, i svakodnevnim presingom od strane policije ništa se ne postiže na bezbjednosti građana, ali tu ima propusta i u tužilaštvu i sudovima koji pravovremeno na završavaju predmete, pa imamo situaciju da se slučajevi vuku po sudovima godinama. Moraju se prvo putevi uraditi, koje niko nije radio 20 godina kako treba, uraditi prateća signalizacija, a samim time će se povećati jednim djelom bezbjednost saobraćaja. Onda treba vršiti preventivne kontrole auto-škola, sa ciljem da se unaprijedi znanje iz oblasti saobraćajnih propisa, zatim vršiti preventivne i česte kontrole stanica tehničkih pregleda ta da se nemože desiti da vozilo izađe sa tehničkog pregleda neispravno u smislu da mu nisu uredni uređaji za upravljanje, uređaji za zaustavljanje, pneumatici i signalizacija koja kasnije zna biti uzrok saobraćajne nezgode. Trebalo bi da opštinska i republička vlast u saradnji sa stručnim licima organizuju neke seminare, na kojima bi se pomoću video uređaja prikazale posljedice učestalih prekršaja, saobraćanih nezgoda sa povrijeđenim i poginulima, te svim registrovanim prekršiocima ukazalo na njihovo neodgovorno ponašanje, te da se pokušaju vratiti u saobraćaj kao savjesni vozači. Ali dok god se bude sve svodilo na politiku, stranke, ko je za koga, ko nije, ko je papak ko nije, ko je ovo ko nije, ništa se neće uraditi po pitanju povećanja bezbjednosti građana. A i sami građani trebaju od malena svoju djecu učiti, kao i odgojne ustanove i škole kako se treba ponašati i kao pješak i kao vozač u saobraćaju. Vrlo malo trebaju gradski i republički oci da učine i da se stanje poboljša, ali nažalost oni to nerade gdje nema sistem“ IMT-ima li mene tu“… Policija nije jedini krivac, i to su ljudi koji rade svoj posao koji nije nimalo lagan, i tamo je linijski način komandovanja tako da bez političke volje neće se uskoro ništa promjeniti osim statističkih podataka o broju nezgoda, povrijeđenih ili nedaj Bože poginulih…

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja