Za prvih deset mjeseci 2017. godine Policijska uprava /PU/ Trebinje je evidentirala četiri saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima u kojima su život izgubile četiri osobe, što je manje za oko 42 odsto u odnosu na uporedni period (januar-oktobar 2016. godine), kažu u ovoj Upravi.

policija

U ovoj godini su realizovali 60 republičkih, regionalnih i lokalnih akcija sa akcentom na najčešće počinjene prekršaje - prekoračenje brzine, vožnja pod uticajem alkohola, vožnja pod uticajem opijata, upotreba zaštitnih sredstava – bezbjednosnog pojasa i sigurnosne sjedalice za djecu.

"Povećan je broj evidentiranih prekršaja, ali je smanjen broj saobraćajnih nezgoda. Evidentirano je ukupno 13.059 prekršaja, što je više za oko dva odsto u odnosu na uporedni period 2016. godine", kaže za TrebinjeLive.info Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina vremenskim uslovima i uslovima na putu, ali ono što se često veže za brzu vožnju je i vožnja pod uticajem alkohola. Dovoljno je da se kaže da je od 751 isključenog vozača na teritoriji Hercegovine, njih 449 isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola.

"Jedan od vrlo čestih uzroka saobraćajnih nezgoda jesu i radnje vozilom u saobraćaju, kao što su nepravilno preticanje, nepravilno mimoilaženje", pojašnjava Cvijetić.

Iz PU Trebinje podsjećaju sve vozače da je od 15. novembra obavezna upotreba zimske opreme, kao i da je neophodna veća opreznost u vožnji.

Zimska oprema podrazumjeva, prije svega, zimske pneumatike koji su obilježeni sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra ili ljetne pneumatike čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum četiri milimetra i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.