Gradski park u Trebinju naći će se pod video nadzorom i 24 časa će ga nadgledati pripadnici Policijske stanice u našem gradu, gdje će se nalaziti server soba, potvrdili su za TrebinjeLive.info u Gradskoj upravi.

gradski park video nadzor

Za instaliranje 41 profesionalne antivandal kamere biće izdvojeno oko 200.000 KM, s ciljem da se što je moguće bolje zaštiti imovima parka od vandala, koji su do sada nanosili veliku materijalnu štetu lomeći komunalni mobilijar - klupe, sijalice i kugle javne rasvjete, kante za otpatke, dječije igralište.

"Pored ove neophodne opreme za video nadzor parka, biće obezbijeđena i dodatna oprema koja će služiti za uvezivanje video nadzornih kamera koje će u drugoj fazi biti instalirane u svim urbanim zonama grada", pojasnio je za TrebinjeLive.info Bojan Čvoro, načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije.

Tender za nabavku kamera je raspisan, a najpovoljniji ponuđač biće poznat do kraja godine, dok se ugradnja prvih kamera očekuje početkom naredne godine.

Video nadzor će biti u vlasništvu grada Trebinja.

U Trebinju je prošle godine bilo instalirano šest probnih kamera, koje su ubrzo uklonjene zbog, kako su rekli u Gradskoj upravi, čitavog niza neregularnosti. Tada je trebalo biti postavljeno ukupno 40 kamera u cijelom gradu, koje bi instalirala jedna banjalučka firma kojoj bi se za tu uslugu mjesečno plaćalo 5.000 KM.

Problem je, pojasnili su tada u Gradskoj upravi, bio i taj što je video nadzor kontrolisala civilna zaštita, a ne Policijska stanica Trebinje, pa se policija, u slučaju potrebe, za snimak morala obratiti ovom gradskom odsjeku.

Načelnik PU Trebinje Žarko Laketa ranije je upozorio da policija mora da bude ta koja će kontrolisati bezbjednosne kamere, kako bi dežurni policajac, u slučaju potrebe, mogao pravovremeno da reaguje.

U PARKU I LED RASVJETA

Gradski park će u potpunosti biti osvijetljen LED sijalicama, a postavljen je i najmoderniji sistem za zalijevanje zelenih površina.

U toku su i radovi na uređenju staza, pa iz Gradske uprave najavljuju da će u narednih nekoliko mjeseci park zasijati u punom sjaju. Biće izgrađena i još jedna fontana, koja će uz popločane staze dati novu ljepotu oazi zelenila.

Radove na popločavanju zajednički će finansirati grad Trebinje i Elektroprivreda Republike Srpske.

Građani Trebinja kažu da se raduju što se poslije dugo godina počelo sa rekonstrukcijom parka, ističući da ovakve i slične projekte uvijek podržavaju.

"Vandalima će se postavljanjem video nadzora konačno stati ukraj. Dugo su uništavali najljepši dio grada", kaže jedan naš sugrađanin.