Premijerka Srbije Ana Barnabić istakla je danas da je saradnja sa Republikom Srpskom veoma visoko na listi prioriteta Vlade Srbije i da će biti intenzivirana u naredom periodu.

cvijanovic brnabic

Brnabić je, nakon zajedničke sjednice dvije vlade u Beogradu, podsjetila da je posljednja zajednička sjednica dvije vlade održana 26.jula 2015.godine, a da je ova osma po redu, dosta dugo pripremana, jer se ne radi o protokolarnom sastanku, već su razmatrani konkretni projekti i prijedlozi na kojima se može raditi u budućnosti.

„Nismo imali dugo zajedničke sednice vlada, ali ćemo se truditi da imamo redovnije sednice, jer postoji puno stvari koej nas povezuju i na kojima zajedno radimo. Želimo da zadržimo poseban odnosa sa RS. To je važno za naše građane da vlade stanu iza toga“, objasnila je ona.

Brnabić je kazala da je saradnju Srbije i RS unaprijedila prethodna vlada, a da ona garantuje da će u mandatu vlade koju ona vodi biti nastavljeno da se intenzivira saradnja i nastavi podrška projekata RS.

„To su naši zajednički projekti. Saradnja sa RS je visoko na listi naših prioriteta“, naglasila je ona.

Brnabić je kazala da su nakon sjednice potpisana četiri konkretna sporazuma, a da je razgovarano i o mnogim drugim oblastima u kojima postoji kooperacija.

Ocijenila je da treba unaprijediti prekograničnu saradnju i bolje iskoristiti fondove EU.

„Ceo tim ministarke Jadranke Joksimović može dosta da doprinese da se iskoriste fondovi. Šteta bi bilo da fondovi propadnu. To će morati biti u većem fokusu u narednom periodu“, najavila je ona.

Brnabić: Uskoro Deklaracija o opstanku srpske nacije

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila danas da se radi na Deklaraciji o opstanku srpske nacije i da će ona uskoro biti predstavljena.

Brnabić je rekla da na toj deklaraciji rade timovi Srbije i RS, prije svega iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika RS Milorada Dodika, kao i kabineta predjsednice dvije vlade, ali i profesori, akademici, organizacije civilnog društva i drugi.

"To ide svojim tokom i nadam se da će uskoro Deklaracija biti predstavljena. Bolje da je završimo kako treba, a ne samo da to uradimo deklarativno",istakla je Branbić.

Ona je dodala da je mnogo važnije da imamo dobar pristup za buduće generacije.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla, takođe, da je to ozbiljan dokument i da zato treba u njegovoj izradi da učestvuje mnogo stručnjaka, kako bi što kvalitetnije bila napravljena Deklaracija.

Rekla je da ne treba žuriti sa tim i izrazila očekivanje da će to uskoro biti usvojeno na nivou vlade i poslato parlamentu.