U prethodnoj godini se radilo na stabilizaciji budžeta, rješavanju problema izmišljenih radnih mjesta u Gradskoj upravi, ali i na važnim infrastrukturnim projektima i socijalnom i pronatalitetnom programu sa kojima se malo koji grad u Srpskoj, pa i u širem regionu može pohvaliti.

365 dana vlasti trebinje (2)

Poručio je ovo danas gradonačelnik Trebinja Luka Petrović na sastanku sa odbornicima Skupštine grada, načelnicima odjeljenja, direktorima javnih preduzeća i ustanova i članovima koalicije "Snažno Trebinje" povodom 365 dana od preuzimanja lokalne vlasti koalicije "Snažno Trebinje".

"Nema nijednog obećanja koje nije pokrenuto, a ima onih koji su uveliko završeni. Napravljena je prava radna atmosfera", rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, osnovano je nekoliko novih ustanova - „Bazeni“, „Agrarni fond“ i „Ekologija i bezbjednost“, kao i javno preduzeće „Radnik“ i Fond solidarnosti, za koji se vežu samo pozitivni komentari kako u Trebinju, tako i u Republici Srpkoj i regionu, a putem koga je, zahvaljujući solidarnosti privrednih subjekata sa područja grada, počelo da se realizuje 16 programa za pomoć majkama, samozapošljavanju, djeci sa sela, borcima, nezaposlenim licima, studentima, vantjelesna oplodnja...

Kao nijedne godine do sada, za infrastrukturu ovogodišnjim budžetom planirano je blizu sedam miliona KM, a intenzivno se nastavila i saradnja sa najvećim investitorom u Trebinju – Rodoljubom Draškovićem, koji uspješno realizuje izgradnju Grada Sunca u koji je do sada uložio više desetina miliona KM.

"Od infrastrukturnih projekata koje smo realizovali značajni su i rekonstrukcija ulice Kralja Petra Prvog oslobodioca, Vojvode Stepe Stepanovića,  te rekonstrukcija Gradskog parka koja je u toku, kao i više poslovnih prostora u vlasništvu grada, trotoara mosta Iva Andrića, fasade i krova Bolnice i otvaranje dijaliznog centra. Tu su i izgradnja saobraćajnice do Grada Sunca, druga faza vodosnabdijevanja grada, a u toku je i izgradnja zatvorenog bazena u saradnji sa HET-om i sistema za navodnjavanje Petrovog i Mokrog polja", naglasio je Petrović.

Ni sport nije zanemaren, pa je Grad aktivno realizovao više aktivnosti poput osnivanja Sportskog društva „Leotar“, besplatne škole sporta za trebinjske osnovce, sportskog igrališta u Gučini. Preuzeto je finansiranje Košarkaškog /KK/ „Leotar“, jer mu kompanija „Svislajon“ od ove godine više nije generalni sponzor, a ujedinjena su i dva rukometna kluba, podsjetio je Petrović.

365 dana vlasti trebinje (2)

"Zatekli smo samo KMF 'Leotar' kao premijerligaša. Situacija u fudbalskom klubu je bila izuzetno teška, a sada igrači redovni primaju plate. I daljemo ćemo ulagati u sport, mnogo više nego u ranijem periodu", dodao je Petrović.

On je napomenuo da su poslije sedam godina mjesne zajednice ponovo dobile primat u predlaganju rješenja lokalnoj vlasti, u okviru kojih su izabrani su novi savjeti, podijeljeni u sektore, dok će njihovi prijedlozi biće osnova sastavljanja pojedinih dijelova budžeta.

"Otvorili smo sigurnih 110 novih radnih mjesta, a ne sabiram one što su se inače zaposlili i više nisu na Birou. Naslijedili smo 2.963 nezaposlenih lica, a danas je ukupno 2.667 naših nezaposlenih sugrađana, pa je za ovu godinu zaposleno oko 300 ljudi", rekao je Petrović, dodajući da je oko 600 ljudi više prijavljeno na Biro nego 1991. godine, zbog čega će se ovaj problem u kontinuitetu rješavati.

Prema njegovim riječima, turizam je strateška grana našeg grada, čemu u prilog ide i podatak da je u prvih devet mjeseci ostvareno više od 56.000 noćenja što je za 28 odsto više nego u istom periodu 2016, kao i da su otvorena dva nova hotela visoke kategorije, a da su u izgradnji još tri hotela.

 "Novoj turističkoj ponudio doprinijelo je i otvaranjem akva parka i dino parka, a tek naredne sezone očekuje se ekspanzija posjeta turista, kada se otvore i novi sadržaji u Gradu Sunca", poručio je Petrović.

Govoreći o kulturi, on je rekao da grad Trebinje najviše u Republici Srpskoj izdvaja za ovu oblast, ističući da će i ubuduće biti podržani svi projekti koji doprinose da naš grad bude prepoznatljiv na kulturnoj karti regiona.

Trebinje postaje i sve otvoreniji grad zbog čega je sve veći broj donatora koji žele da pomognu razvoj ove lokalne samouprave, istakao je Petrović, navodeći da će se uskoro početi sa realizacijom nekoliko značajnih donacija poput izgradnje prečistača otpadnih voda koji će finansirati švedska SIDA sa milion evra, palate pravde koju finansira Evropska unija i dječijeg vrtića u Gorici, za koji je milion KM obezbijedila Vlade Srbije.

"A po prvi put su i naši najmlađi sugrađani dobili priliku da budu u vrtiću, jer je u otvorena jaslička grupa", rekao je Petrović.

365 dana vlasti trebinje (2)

Petrović je najavio i čitav niz projekata čija će realizacija početi krajem ove i u toku naredne godine, a riječ je o, između ostalog, sistemu navodnjavanja Trebinjskog polja, nastavku radova na istočnoj obilaznici od Gučine do tunela u Policama, izgradnji moderne gradske tržnicem i zgrade za mlade bračne parove, uređenju Starog grada, rekonstrukciji trotoara i ulica, kao i presvlačenju magistralnog puta Trebinje-Ljubinje.

"Do kraja ove godine počeće i ugradnja LED rasvjetnih tijela i video nadzora, čija je vrijednost oko 600.000 KM, a biće nastavljeni i radovi na izgradnji Vatrogasnog doma", poručio je Petrović.

I naredni budžeti grada biće, isključivo, razvojni, zbog čega je usvojen i srednjoročni plan kapitalnih investicija (2017-2022), koji predviđa ukupna ulaganja u infrastrukturu, privredu, zdravstvo, kulturu, sport, obrazovanje - u visini od 138 miliona KM, precizirao je gradonačelnik Trebinja.

Govoreći o stanju u koaliciji, Petrović je istakao da je proteklih godinu dana prošlo u izrazito stabilnoj političkoj atmosferi, bez međusobnih sukoba i da je njihova saradnja plod dogovora putem dijaloga.