Otkrivanjem i osveštanjem Spomenika slobode na Gradskom trgu u Nevesinju danas je završeno dvodnevno obilježavanje Mitrovdanskih bitaka, Dana opštine Nevesinje i krsne slave Boračke organizacije RS.

spomenik nevesinju

Mitrovdanskim svečanostima prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i drugi visoki zvaničnici. Predsjednik Dodik je poručio da su Nevesinjci poznati po junaštvu i čestitosti i da je ovaj kraj uvijek bio simbol slobode.

Veličanstveni spomenik koji će trajno podsjećati na junake koji su dali život za slobodu otadžbine otkrili su predsjednik RS Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, načelnik opštine Milenko Avdalović, majka dva poginula borca Vojske RS Dušanka Kuzman i dijete rođeno sedam dana poslije očeve herojske pogibije Momčilo Vuković.

Spomen obilježje osvještao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom Eparhije. On je rekao da je spomenik dostojan Nevesinja i njegove slavne istorije. Nevesinjcima je poručio da budu složni u miru kao što su bili u ratu.

spomenik nevesinje

Dušanka Kuzman je u ratu za jedan dan izgubila dva sina. Bol je neprolazan, ali joj utjehu daju događaji poput otkrivanja Spomenika slobode.

Predsjednik Dodik je rekao da su Nevesinjci poznati po junaštvu i čestitosti.

- Ovo je grad heroj koji je kroz istoriju uvijek bio mjesto odbrane slobode i to je poznato daleko van granica Republike Srpske - poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da spomenik pokazuje jedinstvo i odlučnost Nevesinjaca da se brani sloboda. On je posebno istakao junaštvo pripadnika Nevesinjske brigade tokom Mitrovdanskih bitaka ocjenjujući da su one značajno promijenile tok rata u Hercegovini.

Predsjednik Boračke organizacije RS rekao je da Mitrovdan simbolizuje dvije slavne bitke iz Otadžbinskog rata koje su pokazale opredjeljenje i spremnost boraca za odbranu slobode.

Savčić je poručio da je krajnje vrijeme da se napravi zajednički plan oko najvažnijih nacionalnih pitanja jer je sve više opasnosti i izazova za RS.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da je ponosan što su u Nevesinje danas stigli najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici u organima BiH, kao i ratni komandanti i najveći prijatelji Nevesinja u ratu i miru.

- Danas slavimo i slobodu čiji su simbol Mitrovdanske bitke koje su sačuvale srpsku Hercegovinu i Republiku Srpsku - istakao je Avdalović.

Nakon otkrivanja i osvještanja Spomenika slobode republičke, državne i opštinske delegacije i predstavnici udruženja proisteklih iz otadžbinskog rata položili su cvijeće, a pripremljen je i prigodan kulturno - umjetnički program.

Spomenička skulptura, djelo akademskog vajara Miodraga Živkovića, simbolizovaće sve nevesinjske ustanke i kontinuitet srpskog duhovnog bića i tradicije.