U maloj sali HET-a je održano predavanje interniste, endokrinologa u trebinjskoj bolnici dr Slavice Turanjanin na temu “Dijabetes melitus tip 2 - značaj dobre kontrole glikemije u spriječavanju hroničnih komplikacija šećerne bolesti”.

predavanje dr slavica turanjanin (1)

Na ovom predavanju okupio se veliki broj ljudi koji su htjeli da nešto više saznaju o ovoj bolesti, a organizovano je u sklopu projekta “Prevencije hroničnih komplikaciuja dijabetesa”.

Turanjanin već jedanaest godina radi sa pacijentima koji su oboljeli od dijabetesa. To je hronična bolest visokih vrijednosti šećera u krvi , a hronične komplikacije su na velikim i malim krvnim žilama u organizmu.

“Od malih krvnih žila sastavljen je bubreg i očno dno tako da su to najčešće komplikacije na očima i bubrezima, tako da to vodi prema dijalizi na bubrezima, a hronične komplikacije na oku vode ka terapiji putem lasera i ako se na vrijeme uradi produži se dobar vid i dalje”, rekla je Turanjanin.

Na velikim krvnim žilama u slučaju hroničnih komplikacija dijabetesa je zahvaćeno srce, mozak i najviše periferije donjih ekstremiteta.

“Tako imamo dijabetesno stopalo koje vodi u amputaciju, kardiovaskularne događaje na srcu, mozgu usmislu infarkta, srčanog i moždanog udara”, kazala je Turanjanin.

Nauka je dokazala da je osobi sa neregulisanim dijabetesom srce kao da ga je zahvatio infarkt jer su takve komplikacije. Osobe sa neregulisanim dijabetesom imaju češće moždani i srčani udar

Dijabetes tipa-2 je veoma podmukao i imaju ga osobe srednje i starije žiovotne dobi, dok dijabetes tipa-1 dobijaju djeca.

Kod oboljelih od tipa-1, uzrok je manjak inzulina, a kod tipa-2, koji je raširen svuda u svijetu, može se imati dovoljno inzulina, ali da ima inzulinsku rezidenciju i da je on nekvalitetan, pa ne može da djeluje, pojasnila je Turanjanin.

predavanje dr slavica turanjanin (1)

“Najčešće, kad se bolest otkrije već je 50 odsto ćelija u gušterači oštećeno i nepovratno izgubljeno i vjerovatno je ta osoba imala mnogo duže dijabetes nego što je otkriven”, priča Turanjanin.

Kaže se da je dijabetes stanje dok se ne razviju komplikacije, a kada se razviju onda je bolest.

Edukacija je jedna od najvažnijih stvari u prevenciji dijabetesa i komplikacija dijabetesa.

Među slušaocima na predavanju je bila i Milenka Mihić, koja boluje od dijabetesa od 2005. godine, a šećer je dobila poslije oboljenja kičme.

“Mislim da je to od stresa i velikih bolova, a šećer je teška, komplikovana i skupa bolest kako za pacijenta tako i za društvo”, rekla je Mihić.

Predavanje je orgamizovalo Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih grada Trebinja