Narodna skupština Republike Srpske stavila je van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma.

narodna skupstina rs

Prihvaćeni su zaključci klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K u kojim se, između ostalog, navodi da je potrebno odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH vratiti na dnevni red i sprovesti je čim bude postignut konsenzus svih važnih političkih subjekata sa sjedištem u Srpskoj zastupljenih u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Jedan od zaključaka je i da Narodna skupština podržava inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prihvaćen je i zaključak da su optužbe i presude takozvanog pravosuđa na nivou BiH očigledan dokaz selektivne pravde koja produkuje urušavanje autoriteta cjelokupnog pravosuđa, čime se stvara još veće nepovjerenje, udaljavajući se sve više od neophodnog pomirenja nakon rata u BiH.

Nisu prihvaćeni amandmani i zaključci koje je predložio Klub poslanika NDP-a.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad posebne sjednice.