U glavnom gradu Srbije biće podignut spomenik američkom glumcu srpskog porijekla Karlu Maldenu, kao i Crnotravskom neimaru.

karl malden

Spomenik Karlu Maldenu biće podignut na uglu Uzun Mirkove i pasaža između zgrade Jugoslovenske kinoteke i Beogradske filharmonije - na fasadi zgrade Kinoteke.

Karl Malden (1912-2009) umjetničko je ime poznatog američkog glumca srpskog porijekla, rođenog kao Mladen Sekulović, koji je u karijeri snimio više od 70 filmova, a nagrađen je i Oskarom za najbolju sporednu ulogu u filmu „Tramvaj zvani želja”.

U Jugoslovenskoj kinoteci, koja je inicirala podizanje spomenika, 2016. godine otvoren je Legat Karla Maldena u kojem se čuvaju lični predmeti i druge uspomene poznatog glumca.

Odlukom Skupštine grada u Čuburskom parku na Vračaru, na uglu ulica Maksima Gorkog i cara Nikolaja, biće podignut spomenik Crnotravskom neimaru.

Time se, kako se navodi u obrazloženju, odaje priznanje svim neimarima, radnicima-graditeljima koji su dali veliki doprinos u razvoju graditeljstva Srbije i Beograda.

Na kružnom toku ispred Bogoslovije biće postavljena savremena skulptura „Tripod”, autora Koste Bogdanovića, čije će postavljanje finansirati kompanija NIS.