U Beogradu priređena akademija u čast Trebinjca koji je krstom, perom i mačem zadužio srpstvo

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 07. 11. 2017. - 0:13h

U veličanstvenom ambijentu kripte svetosavskog hrama na Vračaru u Beogradu, priređena je akademija u čast 185 godina od rođenja Trebinjca Nićifora Dučića, koji je, kako su se složili večerašnji učesnici ove manifestacije, krstom, perom i mačem zadužio srpski rod.

akademija nicifor ducic beograd (5)

O arhimandritu srpske crkve, vojskovođi, istoričaru, dobrotvoru i piscu, koji je rođen u selu Lug na obali Trebišnjice, govorili su direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve /SPC/ mr Radovan Pilinović, dr Miloš Matijević i dr Nenad Idrizović.

Buran život u burno i nimalo lako vrijeme za sve Srbe, imao je i arhimandrit Dučić, koji je učestvovao u nekoliko ustanaka i ratova protiv Turaka, pet puta odbio da bude postavljen za vladiku, bio upravnik Narodne biblioteke u Beogradu, narodni poslanik i član Srpske kraljevske akademije.

akademija nicifor ducic beograd (5)

Govoreći o životu ovog vojskovođe u mantiji, mr Radovan Pilinović je istakao da je Dučić bio od onih koji su ispunjavali jevanđeljsku riječ – da treba položiti život za svog bližnjeg, učestvujući i boreći se za slobodu svog rodnog kraja i matice Srbije.

„Značajan je i po spisima koje je ostavio iza sebe. Istorija srpske crkve koju je napisao i danas može da posluži studentima Bogoslovskog fakulteta, jer se i danas koristi njegov način raspodele građe“, rekao je Pilinović.

On je podsjetio da je 19. vijek, u kojem je živio i arhimandrit Dučić, vrijeme srpskog uspona, te da mu je drago što je večeras prikazana izložba koja kroz pisanu riječ i fotografije govori i o liku i djelu ovog znamenitog Trebinjca.

Dučić je, pored srpskog naroda, izučavao i Rusiju i Evropu, a svojim imenom je pronio pobjede u svakoj djelatnosti kojom se u životu bavio – naveo je dr Miloš Matijević, dodajući da je uz vojvodu Luku Vukalovića, početkom šezdesetih godina 19. vijeka, bio jedan od glavnih organizatora ustanka protiv Turaka u tadašnjoj trebinjskoj nahiji.

„Zajedno sa vojvodom Petrom Vukotićem, arhimandrit Nićifor je držao liniju odbrane kod Nikšića sve do sloma ustanka 1862. i uspostavljanja mira. Nakon opšte amnestije ustanika od strane Porte, pod koju jedino nisu potpali Vukalović i Dučić, ostao je u Crnoj Gori gde je započeo novu borbu – ovoga puta diplomatsku, kao posrednik u dogovoru između kneza Nikole i kneza Mihaila Obrenovića – 1866. o zajedničkoj borbi za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda“, podsjetio je Matijević.

nicifor ducic

Prema njegovim riječima, Dučić nije bio školovani vojnik, ali je imao oštroumnost vojskovođe i hrabrost koju je nosio u genima hercegovačkog krša, što je pokazao i kao dobrovoljački komandant u srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878. godine.

Zauzimao je i značajno mjesto među kulturnim radnicima u Srbiji, s obzirom na to da je od 1880. do 1886. godine bio upravnik Narodne biblioteke, čije je tada sjedište bilo u Kolarčevoj zadužbini na današnjem Studentskom trgu u Beogradu.

Bio je i član Srpskog učenog društva, dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti, predsjednik odbora za škole i velikog suda, istakao je dr Nenad Idrizović, navodeći da Dučić stoji rame uz rame sa velikim srpskim naučnicima kao što su Đura Daničić, Stojan Novaković, Milan Đ. Milićević.

„Bez obzira što je bio pristalica dinastije Obrenović, ipak je bio bliži mitropolitu Mihailu, što ga je dovelo u situaciju da bude režimski nepodoban. Godine 1886., kralj Milan je doneo ukaz o Dučićevom otpuštanju iz službe, ali bez konkretnog razloga“, kazao je Idrizović.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao je da je veoma bitno da se organizuju tribine i akademije u čast velikih Trebinjaca, navodeći da je isto tako važno da sadašnji Trebinjci u dijaspori rado dolaze u svoj grad i predlažu ideje za dobrobit svih.

akademija nicifor ducic beograd (5)

„Svi veliki Trebinjci su sebe nesebično darivali srpstvu i uvijek su Srbiju držali za svoju državu, što je i danas veoma visoko pozicionirano među narodom u Hercegovini“, rekao je Petrović.

U ime organizatora – Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu prisutne je pozdravio predsjednik Žarko J. Ratković, koji je podsjetio na rad Udruženja i manifestacije koje je do sada organizovalo na radost svih beogradskih Trebinjaca.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je crkveno-dječiji hor „Orlići“, dok je gromoglasni aplauz izmamio pjesnik Božidar Božo Glogovac, koji je kazivao stihove svoje pjesme „Hercegovina“.

akademija nicifor ducic beograd (5) akademija nicifor ducic beograd (5)

Komentari

OVO je za pozdraviti i od srca i pozdravljam/ko hoce i zna koje velicine su bile iostale za svoj Srbski rod bil Nicifor Ducic, Leontije Ninkovic ,Mico ljubibratic , Luka Vukalovic/JACanjem ekonomije u nasem Trebinju ce bitipodignuti spomenici ovim velikanima, a nadam se i Milutinu Milankvicu,Tesli Rudjeru Boskovicu, pa ce sacica ovih osamjelih bistica u parku izgledati svjetlije i jasnije/Da BOG pomogne.

Odgovori

ko je ovaj gospodin sa leptir masnom ?

Odgovori

Bas me interesuje da li je iko od ovih trebinjaca ovde sto svojataju nicifora posjetio njegovog cukununuka sima ducic u bolnicu

Odgovori

Nije niko.I ne znaju za njega

Odgovori

Nije niko, Simo je dobro i oporavlja se.

Odgovori

Šta je Simu?Jeli sada u bolnici ili to mislite na ono davno Kada Je bio ranjen?

Odgovori

Operacija od poslijedica ranjavanja iz devedeset trece

Odgovori

TOLIKO BANALIZJETE STVAR DA SE PROSTO ČOVJEKU SMUČI, KOLIKO VELIČANSTVENSTVENU MANIFESTACIJU ZLOUPOTREBLJAVATE , SROZAVATE I SPUŠTATE NA NIZAK NIVO.
KULTURA JE NEŠTO NA ŠTO SE MORAMO PONOSITI A POSEBNO AKO SU PROTAGONISTI TE KULTURE ZNAMENITI TREBINJCE.
Hram svetoga Save tj. Kripta hrama bili su dostojansteveno mjesto za spomen na velikoga Nićifora Dučića.
Dajmo malo akademizma i kulturnog dijaloga a ne prostakluka .
-Sretan oporavak Simu iako ne poznajem čovjeka

Odgovori

A zašto se Simo Ne zove Nićifor nego Simeon,Ako mu Je Nićifor bio čukundjed?!
Izvinite Nisam Imala namjeru da banlizujem temu Ali ste me malo isprovocirali ovim komentarom.
Ja Sam Samo pitala Kako Je Simo,tj.Simeon.I šta fali Simu,nije ni on mali ;)

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja