U Muzeju Hercegovine je otvorena retrospektivna izložba fotografija i dokumenata pod nazivom "Milutin Milanković-život i djelo".

Ovo je 59. prikazivanje ove izložbe, koju je do sada pogledalo oko 10.000 posjetilaca u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Japanu, Australiji, a koju čini oko 1.000 digitalizovanih dokumenata.

Radeći na ovoj izložbi članovi Udruženja "Milutin Milanković" su obišli sva mjesta gdje je radio i živio ovaj veliki srpski naučnik, kao i institucije gdje se nalazi građa o njemu.

"Izložba predstavlja sve o Milankoviću - od rodoslovlja, njegovih roditelja, preko njegovog školovanja u Beču, rada na beogradskom univerzitetu", rekao je potpredsjednik Udruženja "Milutin Milanković" Slobodan Stojanović.

Želja ovog Udruženja je da se u svim krajevima Srbije i Republike Srpske obilježi lik i djelo ovog svjetskoga naučnika.

Prema riječima Dragoslava Banjka, predsjednika Skupštine grada, ovo je prvi Srbin koji je stekao doktorat Tehničkih nauka na Univerzitetu u Beču 1903. godine.

"Svjetsku slavu nije dostigao u najvećim naučnim centrima Evrope i Amerike, već je do naučnih ostvarenja došao radeći u skromnim uslovima u Beogradu, često oskudijevajući i u najneophodnijoj literaturi", kazao je Banjak.

Milutin Mihajlović je uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina veliko ime srpske i svjetske nauke.

U muzičkom dijeli programa su učestvovale učenice Muzičke škole na violini Iva Koprivica i Tanja Vujović.

Nakon otvaranja izložbe prikazan je dokumentarni film o Milutinu Milankoviću u trajanju od 16 minuta.