U prostorijama Narodne biblioteke u Trebinju, u okviru Dučićevih večeri poezije, predstavljena je monografija "Književnici i politika u srpskoj kulturi 1804-2014"., autora dr Zorana Avramovića.

monografija knjizevnici i politika u srpkoj kulturi (1)

Ova knjiga govori o odnosu srpskih književnika prema politici u dva vijeka, jer su oni bili najvažniji dio srpske inteligencije.

Govoreći o monografiji, Selimir Rdaulović je kazao da je ona neobična u tehničkom i dizajnerskom smislu, kao i da govori o odnosu kulture i politike.

"Politika određuje sudbinu svih nas, a kultura je ono što nas temeljno gradi", rekao je Radulović, dodajući da je kroz monografiju prikazano koji su pisci u protekla dva vijeka učestvovali u političkim događanjima.

Govori se i o piscima koji su se, učestvujući u političkim događajima, "ogriješili" o svoj narod.

U posljednjem poglavlju knjige Avramović piše o proteklih 25 godina i direktno imenuje pisce koji nisu bili u službi srpskoga naroda, ističući veliku opomenu i prigovor našoj kulturi jer je najveći borac za srpsku kulturu zapravo čovjek koji piše na francuskom i njemačkom jeziku.

Ova knjiga je na neki način i prigovor našem podijeljenom društvu, kulturi i narodu.

"Ono što čini pisca u pravom smislu riječi - ta velika osjećajnost, je ono što šteti politici, jer je tu bitnija volja i zato je autor direktno suočavao prostor politike i kulure", pojasnio je Radulović.

Na oko 300 strana, monografiju je objavila "Pravoslavna reč".