U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju večeras je održan koncert Mješovitog hora srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Banjaluke u okviru Dučićevih večeri poezije.

hor jedinstvo banjaluka koncert trebinje

U jednočasovnom programu predstavljeni su kompozitori različitih podneblja duhovne pravoslavne muzike - srpskih kao što su Aleksandar Vujić, Stevan St. Mokranjac, Isaije Srbina, Vlada Miloševića, ruskog napjeva - Aleksandra Kosolapov i kompozicije Dobria Hristova iz Bugarske.

SPD "Jedinstvo" do sada je mnogo puta gostovalo u Trebinju i članovi ovog društva pamte ta gostovanja, ali se svi sa radošću sjećaju koncerta povodom povratka Dučića u svoj rodni grad.

"Posebno je zadovoljstvo održati koncert u Sabornom hramu jer je on inspirativan svojom akustikom, podstiče i daje uvijek novi elan i polet pjevačima da prikažu program na što višem nivou", rekao je dirigent Nemanja Savić.

U programu su nastupali članovi hora kao solisti soprani Katarina Mihajlović i Jelena Dejanović i tenor Živan Živanović.

Dvadeset godina je Katarina Mihajlović solista hora i njoj je veliko zadovoljstvo što učestvuje na Dučićevim večerima poezije.

"Težak je zadatak soliste. Mi pjevamo duhovne i svjetovne kompozicije, a osjećaj kad pjevam je veličanstven i ono što ja nosim u sebi se ne može opisati riječima već treba doživjeti", kaže Mihajlović.

Trebinjska publika je gromoglasnim aplauzom nagradila banjalučki hor koji je još jednom dokazao umijeće u izvođenju duhovne muzike.

Hor je osnovan 1893. godine i u svojoj dugoj tradiciji imao je preko nekoliko hiljada koncerata, a posebno od obnavljanja rada od 1992., od kada imaju koncerte širom svijeta.

Brojna su priznanja i nagrade koje je dobio i osvojio ovaj hor na takmičenjima gdje se predstavljao sa različitim programima.

hor jedinstvo banjaluka koncert trebinje