Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ dočekali su raširenih ruku i ugostili dječije pjesnike Mošu Odalovića, Dejana Aleksića i Dragana Jovanovića Danilova koji su učesnici ovogodišnjih Dučićevih večeri poezije.

pjesnici vuk karadzic

Najmlađi učenici su sa pažnjom slušali pjesnike, a stariji uz pomoć svojih nastavnika pripremili su kulturni program koji je oduševio goste. Jednočasovno druženje proteklo je u obostranoj želji da ovakvih susreta bude što više.

U Trebinje je došao po prvi put pjesnik Dejan Aleksić. Prema njegovim riječima iskustva su ista kao i u većini škola u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Ja se uvek u takvim prilikama osećam dobro i vidim da je deci svugde ista želja za radoznalošću, da čuju nešto novo, ali da taj proces saznavanja bude prožet zanimljivom metodologijom i trudim se da programi budu interaktivni“, rekao je Aleksić.

U ovakvim susretima pisaca i djece razbija se stereotipna slika o piscu kao polu-mitološkom biću koji živi
u čitankama i lektiri. To je dobro za djecu, ali i za pisce jer se na taj način osluškuje šta djeca vole i šta ih
zanima.

pjesnici vuk karadzic

Tradicija srpske dječije književnosti je veoma bogata, raznovrsna i mlade pisce to obavezuje, a i podrška
je i podstrek.

„Danas je teže pisati za decu nego ranije, kao što je u današnje vreme pokazati detetu da je korist od čitanja nesagledivo velika jer deca odrastaju i vaspitavaju se uz brze medije TV, igrice, društvene mreže i u takvom ambijentu takve percepcije, koje deca stiču u ranijim godinama svoga života, teško je dovesti u ravnopravan položaj jer je knjiga spor medij i zahteva drugačiji misaoni proces, mentalni napor, trud, tišinu i sporost“, objasnio je Aleksić.

Poeziju treba čitati, njegovati kult govorenja i čitanja poezije jer kult govorenja poezije je kult ljudskog
glasa.

„U glasu ima nečeg uzbudljivog, dragocjenog i to je pravi istinski život poezije - da živi i da se čita jer u svetu imaju Festivali poezije koji okupljaju dosta ljudi jer smo mi pesnički narod“, kazao je Dragan Jovanović Danilov.

Prije ovog druženja pjesnici su posjetili i ostale dvije osnovne škole u našem gradu.