U "Elektroprivredi Republike Srpske" /ERS/ su istakli da je ovo preduzeće u prošloj godini poslovalo pozitivno i ostvarilo dobit od 2,8 miliona KM, navodeći da je to potvrdila i nezavisna revizorska kuća "Dilojt" u konsolidovanom revizorskom izvještaju, uz određene konstatacije, zbog kojih je dato mišljenje sa rezervom.

ers trebinje

Te konstatacije "Dilojta", kako navode iz ERS-a, prvenstveno se odnose na nenaplaćena potraživanja od kupaca, odnosno na činjenicu da se revizor nije mogao uvjeriti da je izvršena ispravaka svih potraživanja starijih od godinu dana, uz napomenu da revizor nigdje nije naveo da su ta potraživanja nenaplativa, nego samo da nisu knjižena na ispravci.

"Poistovjećivanje ispravke i nenaplativih potraživanja je pogrešno, a to nažalost čine i neki takozvani ekonomski analitičari", kažu iz ERS-a.

Po međunarodnim računovodstvenim standardima, podsjećaju iz ERS-a, predviđeno je da sva potraživanja od kupaca po osnovu električne energije starija od godinu dana treba da budu knjižena na ispravku potraživanja i predstavljaju trošak tekuće godine.

"To je previše krut i skoro neprimjenjiv standard za elektrodistributivna preduzeća, imajući u vidu platežnu moć kupaca u Republici Srpskoj i trenutni nivo nenaplaćenih potraživanja. Činjenica je da je najveći dio tih, eventualno neispravljenih potraživanja starijih od godinu dana naplativ", kažu u ERS-u.

Iz ERS-a su ponovili da je riječ o eventualnim neispravljenim potraživanja od kupaca koja potražuju elektrodistributivna preduzeća ERS-a za električnu energiju koju su isporučile kupcima, a nisu je naplatile.

Pojedini mediji objavili su da je izvještaj revizorske kuće "Dilojt" pokazao da je "Elektroprivreda" prošlu godinu završila sa minusom od 70 miliona KM, a ne u plusu od 2,8 miliona KM kako su prethodno naveli.