U kripti hrama Svetog Save u Beogradu će u ponedjeljak, 6. novembra, biti priređena svečana akademija o liku i djelu arhimandrita Nićifora Dučića povodom 185 godina od njegovog rođenja, najavljeno je iz Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" u srpskoj prestonici, koje je i organizator ove akademije.

svecana akademija nicifor ducic beograd-min

O njegovom liku i djelu na akademiji, čiji je početak u 19.00 sati, govoriće direktor Arhiva SPC mr Radovan Pilinović, dr Miloš Matijević, dr Nenad Idrizović i pjesnik Božidar M. Glogovac, dok je vođenje programa povjereno Snežani Lukić.

U umjetničkom dijelu programa nastupiće crkveno-dječiji hor "Orlići".

U okviru akademije, Arhiv SPC će predstaviti izložbu o liku i djelu Nićifora Dučića.

Nićifor Dučić je srpski istoričar, dobrovoljački komandant, kaluđer, arhimandrit Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i veliki dobrotvor Srpske kraljevske akademije, koji je rođen u selu Lug, u okolini Trebinja 1832. godine.

Dučić je poznat i po tome što je odbio da bude postavljen za vladiku, ali i čin pukovnika 1876. godine, koji mu je dodijelio knez Milan Obrenović. U više navrata je bio i predsjednik Srpskog učenog društva.

Učestvovao je u ratu protiv Turaka od 1876. do 1878. godine. Bio je i poslanik u Narodnoj skupštini u periodu 1877-1880., a upravnik Narodne biblioteke Srbije od 1880. do 1886. godine. Godinu dana kasnije otišao je na Sorbonu u Pariz, gdje je otvorio Srpsku čitaonicu.

Za redovnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je 1891. godine

Dan ranije, u nedjelju, 5. novembra, biće održan pomen u kapeli Novog groblja u Beogradu, a potom će na grobove znamenitih Trebinjaca - Luke Ćelovića, Mića Ljubibratića i Nićifora Dučića biti položeno cvijeće.