Elektroprivreda RS – Prikazali dobit od 2,8 miliona KM, a revizija utvrdila minus od 70 miliona KM!

Izvor: capital.ba Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 31. 10. 2017. - 11:54h

Pojedina preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ nisu u prošloj godini otpisala sva nenaplativa potraživanja zbog čega ovaj holding 2016. nije završio sa dobiti od 2,8 miliona KM, kako je to prikazao, već u minusu oko 70 miliona KM, otkrila je revizija finansijskih izvještaja ERS, piše „Capital.ba„.

elektroprivredars

Nezavisna revizorska kuća „Deloitte“ dala je MH „Elektroprivreda RS“ mišljenje sa rezervom, a između ostalih zamjerki, istakli su i neadekvatnu ispravku potraživanja dva zavisna preduzeća – „Elektrokrajine“ Banjaluka i „Elektrodistribucije“ Pale što je značajno uticalo na finansijski rezultat.

U revizorskom izvještaju je navedeno da su na kraju prošle godine dugoročno reprogramirana potraživanja od kupaca iznosila 14,2 miliona KM, dugoročna potraživanja od kupaca po osnovu potpisanih ugovora o medijaciji 18,7 miliona KM, dok su potraživanja od kupaca po osnovu isporučene električne energije, izvršenih usluga i obračunatih zateznih kamata iznosila 202,7 miliona KM.

„Rukovodstvo holdinga je izvršilo obezvrjeđenje za sva potraživanja za koja smatra da postoji vjerovatnoća da neće biti naplaćena. Na osnovu starosne analize potraživanja i raspoložive dokumentacije, nismo se mogli uvjeriti u adekvatnost izvršene ispravke vrijednosti“, ističe se u izvještaju.

Revizori su pojasnili da „Elektrokrajina“ nije izvršila adekvatnu ispravku potraživanja u ukupnom iznosu od 59,9 miliona KM, dok „Elektrodistribucija“ Pale nije izvršila adekvatnu ispravku 7,5 miliona KM potraživanja.

„U skladu sa ovim, troškovi ispravke vrijednosti potraživanja su manje iskazani, a neto dobit holdinga za 2016. godinu je više iskazan za 67,4 miliona KM“, navodi se u izvještaju.

Utvrdili su i da Hidroelektrane na Trebišnjici nisu na pravilan način izvršile ispravku 4,9 miliona KM potraživanja od „Bobar banke“ i „Banke Srpske“ u stečaju zbog čega je dobit na nivou holdinga iskazana većom i za ovaj iznos.

Revizori su skrenuli pažnju i na sudske sporove u kojima se ERS pojavljuje kao tužena strana, kao i na distributivne gubitke koji su u 2016. iznosili 422 gigavat sati ili 11,36 odsto od preuzete električne energije sa prenosne mreže.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je za CAPITAL da zbog neadekvatne ispravke potraživanja ERS ima podatke za 2016. koji nisu realni te da se njihov stvarni rezultat dobije kada se od 67 miliona na koje su ukazali revizori oduzme dobit koju su u ERS prikazali.

„To znači da je njihov gubitak veći od 60 miliona KM jer nisu realno prikazali nenaplativa potraživanja. Realno je ono što se može naplatiti, a ono što nije naplativo mora se isknjižiti. Ovi podaci pokazuju da preduzeća iz sistema ERS ne posluju pozitivno, već prave gubitke. Problem je što se kod nas rezultati revizorskih izvješataja ne smatraju posebno važnim i što nema odgovornosti zbog činjenice da se prikazuje pozitivno poslovanje, a u stvari se posluje negativno“, rekao je Pavlović i dodao da je slična situacija i kod većine drugih javnih preduzeća.

Komentari

Čudo ovo nema komentara,ili se svi brišu!?

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja