U prisustvu velikog broja građana, predstavnika lokalne vlasti i nekadašnjih pripadnika Bobanske čete, u Bregovima je svečano otkriven spomenik Aleksandru Masleši - najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/.

spomenik maslesa

Njegovi saborci, pripadnici čuvene Bobanske čete, poslije izgradnje spomenika svom ratnom komandantu vojvodi Nedeljku Vidakoviću, odlučili su se na ovaj korak kako bi se bar na skroman način odužili jednom od najhrabrijih među njima.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je rekao da kada naše
postojanje ne bi bilo za ljubav, slobodu i život onda bi veća tragedija bila rađanje nego umiranje.

„Zato ovdje treba napomenuti poznate riječi vladike Rada: 'Blago tome ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi', i vjerujem da se ovo pronicljivo i mudro promišljanje odnosi na mladoga patriotu Aleksandra Maslešu kao na rijetko koga drugog među nama“, kazao je vladika Grigorije.

Aleksandar, kao i njemu mnogi slični kroz našu istoriju uspio je da za kratko vrijeme svog življenja na zemlji bude pobjednik i da se izbori za vječnost. Uspio je to svojim opredjeljenjem za slobodu, žrtvu i odbranu svog bližnjeg.

spomenik maslesa

„Danas ne mogu, a da se ne prisjetim dana njegove sahrane jer svima koji su bili prisutni na opijelu kroz um je prošla pomisao kako je strašna njegova smrt, kako je hladna i nemilosrdna, a kako je ubistvena i zastrašujuća pojava rat koja je prouzrokovala kraj jednog tako mladog i izuzetnog života. U očima prisutnih moglo se tada pročitati neizbježno pitanje zašto i kome je zgriješio mladi Aleksandar“, kazao je vladika Grigorije i dodao da se taj strašni odijek od prije 23 godine trebao još dalje čuti i da se pred budućnost koja je pred nama preobražava u muziku koja budi, poučava, hrabri i oživljava naša potonula bića.

Sestra Aleksandra Masleše Aleksandra dala je svom sinu ime Aleksandar i u ime porodice
obratila se skupu.

„Danas je poseban dan za moju porodicu i mene. Moga brata više nema i niko ga ne može vratiti. Ganuti smo pažnjom i osjećanjem da nismo sami sa svojim bolnim sjećanjima. Ovaj spomenik je više od poštovanja i priznavanja žrtve koju je podnio moj brat. Ovaj spomenik je znak da postoji još neko ko čuva sjećanje na njegovu žrtvu, a to su njegovi saborci iz Bobanske čete, rekla je Masleša.

otkrivanje spomenika maslesa

Pozdravljajući okupljene ispred stadiona koji, takođe, nosi naziv po najmlađem poginulom borcu, Aleksandrov saborac Dragan Ristić Beli je istakao da je malo riječi da se opiše Aleksandrov kratki život.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da ovakav događaj podsjeća da smo još uvijek zajedno i da poštujemo ono što nam se dešavalo u prošlosti i da držimo do sebe.

„Riječi sa spomenika 'otadžbina', 'mir' i 'sloboda' govore mnogo, i mislim da je to dovoljna poruka svima nama da nam to stalno bude u ušima i pameti da se sjetimo kako smo došli do toga i koje su žrtve pale za otadžbinu, mir i slobodu“, istakao je Petrović.

spomenik maslesa

Mladi pjesnik Predrag Janičić, jednu svoju epsku pjesmu posvetio je Aleksandru Masleši.

Zahvalnicu za rad na spomeniku dobili su profesor Sreten Milatović sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju i asistent na ALU Branko Milanović, koji su bez naknade radili na spomeniku.

spomenik maslesa

Spomenik je visok 2,40 metara, dok je njegova širina 1,80. Oko cijelog prostora spomenika zasađena je trava, te postavljena rasvjeta i sistem za zalijevanje.

Na spomeniku, gdje crni granit simbolizuje ratna dešavanja, a Maslešina bista svijetlu tačku hrabrosti i žrtve za  Republiku Srpsku, piše: „Aleksandar Masleša, 1976-1995, ‘Sve za slavu otadžbine i voljene rodne grude, zalog mira i slobode ovaj spomen neka bude'“.

Aleksandar Masleša je teško ranjen na Krstovdan - 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, kada su u istom rovu poginuli vojvoda Nedeljko Vidaković, kapetan Dragan Slijepčević i major Ljubiša Popović.

Prilikom pada granate, Vidaković se bacio preko Masleše, i isti geler je vojvodu usmrtio, a Aca ranio.

Od posljedica ranjavanja, Masleša je šesnaest dana bio u komi u Kliničkom centru u Podgorici. Operacija je trajala šest sati i uspješno ju je izveo doktor Pero Lompar. Početkom decembra, Masleša je prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u Beograd.

Operacija je uspješno izvršena i bila je samo jedna u nizu. Nakon toga, početkom decembra, prebačen je na VMA u Beograd radi daljeg liječenja, gdje su mu urađene tri operacije, od kojih su dvije bile uspješne.

Preminuo je 16. januara 1995. godine.

U Trebinju Stadion malih sportova u Bregovima nosi naziv „Aleksandar Masleša“, a na stadionu „Police“ urađen je grafit sa njegovim likom, amblemom Vojske Republike Srpske i natpisom „Trebinje“.

spomenik maslesa