Preduzeće Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Gacko" pokrenulo je pred Sudom BiH upravni spor protiv Kancelarije za razmatranje žalbi BiH zbog "nezakonito provedenog postupka" po žalbama firme Niskogradnja "Marjanović" DOO Prijedor, čime je rad ovog energetskog preduzeća doveden u pitanje, rečeno je Srni u informativnoj službi RiTE "Gacko".

gacko

Kako bi se obezbijedio ugalj za nesmetan rad TE "Gacko", radove otkrivke je trebalo izvršiti najkasnije do novembra ove godine, što je, kako se navodi, onemogućila Kancelarija za razmatranje žalbi BiH nezakonitim rješenjima da se sprovede postupak javne nabavke.

"Prestankom rada Termoelektrane nastupile bi nesagledive posljedice ne samo po RiTE `Gacko` nego i po cijeli energetski sistem Republike Srpske koje bi bile izražene u više desetina miliona maraka", kažu u ovom preduzeću.

Kancelarija za razmatranje žalbe BiH, kako navode u RiTE "Gacko", u dva navrata pokušala je da natjera ovo preduzeće da tenderski dokument sačini suprotno odredbama više zakona, prvenstveno Zakona o rudarstvu i protivno projektnoj dokumentaciji prema kojoj se radovi izvode.

"RiTE `Gacko` je zavisno preduzeće koje je na vrijeme i prema godišenjem planu još u martu ove godine pokrenulo postupak nabavke za izvođenje radova, ali zbog svoje zavisnosti neophodno je bilo pribaviti saglasnosti Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ i Vlade Republike Srpske i sprovesti postupak nabavke prema zakonu", kažu u Informativnoj službi.

U RiTE "Gacko" ističu da je preduzeće dva puta pokušalo da sprovede otvoreni javni postupak što je blokirano žalbama Niskogradnje "Marjanović" i rješenjima Kancelarije za razmatranje žalbi.

Prethodnih godina, kako kažu, raspisivani su identični tenderski dokumenti zbog nedostatka sopstvene mehanizacije i njene specifičnosti koju oni ne posjeduje, te da nikada nije bilo žalbi.

U RiTE ističu da je sve ovo dovelo RiTE "Gacko" u situaciju da neće imati dovoljne količine uglja za snabdijevanje Termolektrane, navodeći da uglja imaju najviše za mjesec i po dana.