Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će budžet za narednu godinu biti nešto veći od ovogodišnjeg i kretaće se oko 3,2 milijarde KM.

zeljka cvijanovic

"Značajno manje se zadužujemo nego što vraćamo dug i to će biti karakteristika i za narednu godinu. Riječ je o omjeru 700 i 500 miliona i taj trend će biti nastavljen i ove godine", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon konsultacija o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, kojima su prisustvovali i predsjednik Srpske Milorad Dodik i ministri finansija Zoran Tegeltija i unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Ona je istakla da je na sastanku bilo riječi i o strateškim dokumentima, koji se pripremaju na kraju svake godine.

"Priprema se budžet, te ekonomska politika, odnosno program ekonomskih reformi, a ima i mnogo stvari oko kojih sada zauzimamo stavove, a rade se i konsultacije sa ministrima u vezi sa potrebama za sljedeću godinu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je, osim o redovnim stvarima koje su predviđene izdvajanjima iz budžeta, razgovarano i o strateškim projektima koji će se podržavati počevši od kraja ove i u toku naredne godine.

Kad je riječ o sredstvima koja se izdavajaju za plate, Cvijanovićeva je napomenula da neće doći do otpuštanja radnika, te da su napravljene značajne uštede kroz smanjenje minulog rada i neke druge stvari.

"Taj trend biće nastavljen i naredne godine. Ako posmatramo to u paketu reformske agende i svih onih obaveza koje su na sebe preuzeli svi nivoi vlasti, moram napomenuti da, kad je riječ o registru radnika i svega drugog, kod nas je to sve sppremno i samo je stvar kada ćemo usvajati takve stvari", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da nema potrebe žuriti sa takvim dokumentima, ako se uzme u obzir činjenica da je sve blokirano na nivou BiH.

"Nisu izvršene akcize, a da ne pričam o tome da tamo postoji nešto što je sasvim suprotno stavu MMf – a i uopšte Reformskoj agendi, tendencija da se povećava broj zaposlenih i da se povećavaju plate državnim službenicima", rekla je Cvijanovićeva.

Gvoreći o mandatime koje su Vladi Srpske dali funkcioneri Republičke uprave za geodetsko i imovinsko pravne poslove /RUGIP/, Cvijanovićeva je rekla da će se Vlada tim pitanjem baviti u ponedjeljak, 30. oktobra.

"Institucija mora da nastavi nesmetano da radi, a da bi se to ostvarilo morate da imete ljude koji će popuniti te pozicije", rekla je Cvijanovićeva.

Dodik - Očekuje se rast BDP-a od tri odsto u ovoj godini

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska mora nastaviti trend rasta i vjeruje da će u ovoj godini taj rast biti tri odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

"Naš cilj je da u narednih par godina stignemo do cifre od pet odsto, koja znači vidljivo pojačanje dinamike privrednog rasta", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio je da je napravljen važan korak u smislu definisanja okvira i onoga šta treba da se uradi kako bi već do polovine narednog mjeseca Vlada Republike Srpske usvojila budžet i uputila ga Narodnoj skupštini Srpske.

"Vjerujemo da ćemo veoma brzo imati usvojen budžet za iduću godinu i politike koje idu za tim. Locirali smo i urgentna mjesta u kojima bi trebalo da ulažemo neke kapitalne investicije, ali i da sagledamo probleme koji govore o tome da je u idućoj godini povećan iznos obaveza koje treba servisirati iz budžeta u vezi sa zaduženjima", rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da je ove godine gotovo 25 odsto izvornih sredstava otišlo na povrat ranijih dugova, te je plan da će i sljedeće godine jedan iznos iz izvornih prihoda otići na stare dugove.

Dodik je rekao da je na sastanku bilo riječi i o potrebi da se poboljša putna infrastruktura, uradi sanacija škola i drugih obrazovnih ustanova, ali i o tome kako učiniti da naredna godina bude kapitalna kada je riječ o važnim ulaganjima, te da budžet bude stimulativan i za nove poslove i nova radna mjesta.

On je dodao da je restrukturisanje duga jedna od mjera ekonomske politike.

"Zaduženje ove godine je bilo oko 640 miliona KM, a da bi se taj dug vratio uzeto je novih 540 miliona, što znači da to nije novo zaduženje nego servisiranje starog duga", pojasnio je Dodik.

On je napomenuo da se nova sredstva isključivo uzimaju za servisiranje tih obaveza, da ne idu u javnu potrošnju, te da nijedan fening nije uzet da bi se isplatile plate budžetskim korisnicima.

"Dominantna tema nije bio dug. Nama dug nije opterećujući, mada bi najbolje bilo da ga nema. Ali bez toga ne možete napraviti auto-put, klinički centar niti neke druge stvari", rekao je Dodik.

On je naveo da je zahvaljujući predanom radu Poreske uprave Republike Srpske na budžetskom i fondovskim računima 150 miliona KM više prikupljenih sredstava nego prošle godine.

"Isto toliko je trebalo da bude i tranša MMF-a, koja nije stigla, ali bi sigurno poboljšala realizaciju planova, tako da je sve što se planira naredne godine isključivo bazirano na vlastitim sredstvima i angažmanom sa dosadašnjim partnerima - komercijalnim banakama, jer ne vjeruemo da će se kriza na nivou BiH riješti kako bi deblokirala priliv novih sredstava", rekao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska do sada u minusu oko 300 miliona KM, jer je MMF trebalo da uplati tranšu od po 150 miliona za ovu i narednu godinu, ali da će i bez toga Srpska imati dobar tok finansija i ove godine.