Kupcima se ne smije naplaćivati kesa sa reklamnim logom

Izvor: faktor.ba Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 27. 10. 2017. - 18:21h

Otišli ste u šoping centar, kupili robu i nakon plaćanja na kasi proizvodi su stavljeni u kesu koju ste platili pet ili deset pfeninga. Na toj kesi se nalazi i logo trgovačkog lanca u kojem ste obavili kupovinu.

KesaKupovinaVoce

Ono što građanima u BiH djeluje kao još jedna kupovina u stvari je kršenje zakona jer potrošači plaćaju da reklamiraju taj trgovački lanac.

Zakon o zaštiti potrošača BiH u članu 17. predviđa da se kupcu ne smije posebno zaračunati vrećica koja ima logotip proizvođača ili trgovca jer se smatra propagandnim sredstvom.

Za kršenje ovog pravila trgovcu je predviđena kazna od 2.500 KM do 5.500 KM. Ovaj zakon primjenjuje se na teritoriji FBiH, dok se u RS primjenjuje entitetski Zakon o zaštiti potrošača RS koji je po pitanju kazni još rigorozniji i predviđa kazne od 2.000 KM do 10.000 KM, piše Faktor.

Iz Službe za zaštitu potrošača Federalnog ministarstva trgovine su potvrdili da je Zakon o zaštiti potrošača BiH definisao da trgovac ne može naplatiti bilo koji omot ni kesu na kojoj je istaknut njegov logo jer se to računa kao reklamni materijal.

„Imali smo primjedbi od potrošača, a ako inspekcija ustanovi taj prekršaj, zakon je propisao i sankcije. Druga je stvar što inspekcija ne može svaki dan biti na terenu“, kazali su u ministarstvu.

Izvršna direktorka Udruženja za zaštitu građana Don iz Prijedora Murisa Marić kazala je da određeni lanci u FBiH naplaćuju kese dok je u RS to zabranjeno ako se na kesama nalazi logo.

„Izmjenom zakona uvedena je ta praksa i svaka kesa ili omot koji upućuje na reklamiranje određenog lanca ili proizvođača se ne smije naplaćivati“, kazala je Marić.

Kontrolu primjene ovih pravila u Federaciji BiH trebala bi vršiti Federalna uprava za inspekcijske poslove, a nije poznat broj i iznos kazni koje su inspektori izrekli trgovačkim lancima u FBiH.

Ono na šta se trgovci u Federaciji BiH “izvlače“ odnosno pravdaju naplatu vrećica je naknada za plastične kese u iznosu od 5 pfeninga koju su dužni plaćati Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

Famoznih 5 pfeninga trgovci naplaćuju od kupaca, ali pri tome na te kese stave i svoj logo odnosno reklamni materijal što je strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

Da to nije nikakvo opravdanje potvrdili su i u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Pomoćnik ombudsmana Čolović Ljubica je kazala da “Zakon o zaštiti potrošača u BiH, u članu 17. stav (3) jasno propisuje da “omot (vrećica, poseban papir i dr.) koji ima logotip i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca smatra se propagandnim/reklamnim sredstvom, koje trgovac ne smije naplaćivati“.

TAGOVI:

Komentari

U Bingu naplacuju, a kese imaju logo. Eto posla inspekciji!

Odgovori

I u Konzumu,CM,DM,..naplacuju i to po 0,10pf

Odgovori

I u Konzumu,CMu,DMu

Odgovori

Pa bolje bi bilo da su u obavezi da naplate nego da recimo naplaćuju papir koji je 3km pod meso ili sir koji su 8-30km kao što to sada rade u bestu kod Tarane i na mnogim drugim mjestima a kod Tarane je papir u koji motaju dimenzije čaršafa pa najmanje 80gr/po metru pa računaj puno bolje bi bilo da naplate papir a ako im kažeš onda si škrtica i bijeda koja se iživljava na radnicima

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja