Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić upoznao je danas predstavnike kineske kompanije "Harbin elektrik internešnel kompani" /Harbin Electric International/ sa aktuelnim projektima u Srpskoj koji su u fazi realizacije, te predstavio nove projekte u kojima je moguće ostvariti saradnju.

petar djokic

"Republika Srpska sa kineskim kompanijama već ima razvijenu saradnju u oblasti energetike, a jedan od primjera uspješne saradnje je i izgradnja Termoelektrane Stanari", rekao je Đokić, koji je sa predstavnicima kineske kompanije u Banjaluci razgovarao o mogućnosti saradnje na realizaciji energetskih projekata u Srpskoj.

On je dodao i dodao da će Ministarstvo kompaniji "Harbin elektrik internešnel kompani" obezbijediti svu potrebnu dokumentaciju, kako bi mogli odabrati projekte za koje su zainteresovani i dostaviti ponudu.

Predstavnici kineske kompanije su istakli da ova kompanija u različitim dijelovima svijeta ima ugovore za izgradnju elektrana velikih razmjera, na projektima koji se realizuju po principu "ključ u ruke", kao i da isporučuje kompletnu opremu za elektrane u proteklih trideset godina, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske.

"Veoma smo zainteresovani da ulažemo u termo, hidro i druge oblike električne energije u Republici Srpskoj o čemu smo razgovarali i sa direktorom `Elekroprivrede Republike Srpske` Željkom Kovačevićem. Smatramo da će ulaganja u energetski sektor doprinijeti stabilnom trendu rasta i razvoja ekonomije vaše zemlje", rekao je potpredsjednik kineske kompanije Vang Šimin /Wang Shimin/.

On je dodao da je kompanija koju predstavlja postavila izuzetno visoke standarde u pogledu kvaliteta i zaštite životne sredine, kao i da ispunjava sve uslove zemalja članica EU.

Na sastanku je zaključeno da Republika Srpska i Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, te su izražena očekivanja da će kineska kompanija "Harbin elektrik internešnel kompani" u narednom periodu ostvariti uspješnu saradnju sa Srpskom.