U cvijećnjake u centru Trebinju od jutros radnici "Komunalnog" sade jednogodišnje sadnice različitog cvijeća, koje su proizveli lokalni uzgajivači.

sadnja cvijeca trebinje

Radnicima ovog preduzeća u sadnji pomažu i učenici Centra srednjih škola /CSŠ/ - smjer hortikultura i agroturizam, a nove sadnice proizvele su trebinjske porodice Prtilo, Milojević i Bulut i Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko".

Biće posađeno oko 10.000 sadnica cvijeća u vrijednosti od 12.000 KM.

"Ova količina je dovoljna, jer se Gradski park rekonstruiše, a u planu imamo i sadnju novih zelenih površina", rekao je direktor "Komunalnog" Nedeljko Lambeta.

On je dodao da su godišnje potrebe za područje grada od 30.000 do 40.000 cvjetova, te da trebinjski uzgajivači mogu podmiriti i veće potrebe jer imaju kapacitet i znanje u ovom poslu.

Jedan od proizvođača cvijeća čije su sadnice kupljene je i Dragana Prtilo iz Gomiljana. Ona je zajedno sa svojim suprugom dugogodišnji proizvođač povrća, ali su se odlučili i na proizvodnju cvijeća zbog dogovorene prodaje"Komunalnom".

sadnja cvijeca trebinje

"Velika je stvar kad nešto proizvedete da to možete da prodate. Ništa nije teško proizvesti, već je teško obezbijediti plasman. Hvala direktoru Lambeti i gradonačelniku Petroviću /Luki/ što su nam ovo omogućili", rekla je Prtilo.

Ona je istakla da je već dogovorena i saradnja za proljeće, čime novac ponovo ostaje u Trebinju.

Učenik II/4 razreda agroturistički tehničar Dejan Pažin, časove praktične nastave obavlja sadeći cvijeće. Nije krio zadovoljstvo što sa svojim drugarima iz razreda sadi cvijeće, obavlja praksu i uljepšava grad u kome živi.

sadnja cvijeca trebinje

"Ono što učimo u školi o hortikulturi, sadnji, sada primjenjujemo u praksi, a ništa ljepše i korisnije za nas je kad se to spoji", rekao je Pažin.

Cvijeće za potrebe gradskih cvijećnjaka do sada je nabavljalo iz zapadne Hercegovine.