Pripadnici Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ su prvi u svijetu ratovali protiv NATO pakta van okrilja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija /SB UN/, istakao je general Radovan Grubač u razgovoru za TrebinjeLive.info povodom predstavljanja monografije "Hercegovački korpus" na Sajmu knjiga u Beogradu.

hercegovacki korpus general radovan grubac

On je kazao da je NATO napao položaje korpusa između Foče i Goražda 10. aprila 1994. godine, na dan kad je stvorena zločinačka Nezavisna država Hrvatska /NDH/, u kojoj je tokom Drugog svjetskog rata počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

"Do tada nije zabilježeno nijedno dejstvo NATO-a bez odobrenja Savjeta bezbjednosti. Ovo je prvi put u istoriji da je djelovao na svoju ruku. Mi smo, u skladu sa našim mogućnostima, spremno odgovorili. Oborili smo ili oštetili nekoliko njihovih aviona, a imali su i gubitke na kopnu. Ipak, i oni su nama nanijeli gubitke u ljudstvu nekoliko dana kasnije", pojasnio je Grubač.

Mjesto koje su napali pripadnici NATO-a poslije samo nekoliko dana posjetio je tadašnji patrijarh srpski gospodin Pavle, sjeća se Grubač, dodajući da u tom mjestu ni danas nema spomen obilježje koje bi podsjećalo na svojevoljnu međunarodnu agresiju na Republiku Srpsku.

Grubač je naveo i da zahvaljujući španskom kontigentu na području istočne Hercegovine i doline Neretve, čiji pripadnici nisu htjeli da sarađuju sa "bombarderima" - nije došlo do bombardovanja ovog područja tokom 1995. godine, kada su NATO granate gađale položaje VRS oko Sarajeva i Goražda.

"Mi smo sa Špancima tokom čitavog rata imali veoma korektne odnose. Mogli su nas bombardovati, bilo je ciljeva na Veležu, Leotaru, kasarna u Bileći", poručio je Grubač.

Ratni komandant Hercegovačkog korpusa u razgovoru za TrebinjeLive.info kaže da je najviše ponosan na to što nijednom oficiru ni vojniku ovog korpusa, kao dijelu vojne organizacije, nije suđeno pred pravosudnim organima.

hercegovacki korpus promocija sajam knjiga beograd 1

"Protiv mene se svojevremeno vodio postupak, ali nije podignuta optužnica. Imam samo jednu optužnicu u Hrvatskoj, jer smo navodno, kako kažu, bili agresori na Dubrovnik. Ta optužnica stoji već desetak godina i navodno su čak raspisali i potjernicu", kaže Grubač.

Svako ko monografiju "Hercegovački korpus" uzme u svoje ruke upoznaće se sa tokom borbenih dejstava pripadnika ove jedinice VRS, problemima funkcionisanja korpusa, imenima onih koji su poginuli, donatorima korpusa.

"Najveći problem je što je dio arhive nedostupan komandi Hercegovačkog korpusa, koja se i danas nalazi pod kontrolom određenih međunarodnih elemenata u Banjaluci", rekao je Grubač.

On je kazao da je jedan od razloga zbog čega se na ovu knjigu čekalo 22 godine poslije okončanja rata i taj "što oni koji inače pišu tu vrstu literature nisu uzeli olovke i napisali je, pa su je napisale ratne starješine Hercegovačkog korpusa".

"Bilo je neophodno da se obezbijedi i novac za njeno štampanje. To nije bio baš mali izdatak, ali, mislim da smo uradili dobar dio posla koji će biti nastavljen u narednom periodu", poručio je general Grubač.

U planu je da se napišu monografije svih brigada iz sastava Hercegovačkog korpusa, koje bi trebale da budu predstavljene u narednom periodu.

Kako je kazao, za sve koji su učestvovali u pisanju ove knjige jedno od najviših priznanja je što su monografiju predstavili publici 62. Sajma knjiga u srpskoj prestonici, ističući da bi uskoro trebalo da se radi i na štampanju drugog izdanja monografije "Hercegovački korpus".

monografija hercegovacki korpus promocija sajam knjiga beograd

"Tiraž je sada bio 500 primjeraka, a već u drugom izdanju on će biti oko 1.500", kazao je Grubač, dodajući da će drugo izdanje biti i dopunjeno nekim nedostajućim informacijama.

Hercegovački korpus je osnovan u maju 1992. godine. Pokrivao je front od tromeđe bivših jugoslovenskih republika sa Crnom Gorom i Hrvatskom iznad Prevlake preko Popovog polja, Stoca, Mostara, Boračkog jezera, Treskavice, pa do Goražda - preko 300 kilometara fronta.

Korpus je brojao 21.000 vojnika, a tokom 1995. godine korpus je imao 10.000 vojnika.

Tokom rata ukupno je poginulo oko 2.000 boraca, a tačan broj ranjenih nije poznat.