Na području Hercegovine broj oboljelih od karcinoma dojke je svake godine u porastu, a lani su registrovana i tri muškarca kod kojih je utvrđena ova bolest.

ljubica miljanovic

Specijalista onkologije u Bolnici Trebinje Ljubica Miljanović rekla je da od karcinoma dojke najviše obolijevaju žene sa 50 i više godina, ali da se u posljednje vrijeme ta granica spušta, pa sve češće obolijevaju i mlađe osobe.

Ona je naglasila da bi u okviru sekundarne prevencije svaka žena trebalo da jednom mjesečno uradi samopregled dojki, te da bi one koje napune 40 godina, morale da urade mamografiju, bez obzira da li postoje klinički simptomi oboljenja dojke, benigni ili maligni.

Povodom akcije obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma dojke Miljanovićeva je istakla da je karcinom dojke na ovim prostorima i dalje tabu tema, ali da se to mora mijenjati zbog čega je i ovogodišnji slogan akcije "Zajedno smo jedno".

"Svi bi trebalo da svakodnevno razmišljamo o karcinomu dojke, jer jedna od osam žena će oboljeti od ove bolesti, a ne znamo koja. Zato svi moramo zajedno učestvovati u primarnoj i sekundarnoj prevenciji u borbi protiv ove bolesti", napomenula je Miljanovićeva.

Specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo Trebinje Vladislav Šipovac upozorava da je zdrav način života još jedan od faktora koji je važan u borbi protiv ovog karcinoma, te da ishrana ima posebnu ulogu.

"Redukcija masti je veoma značajna, potom unošenje većih količina voća i povrća, te prestanak pušenja i konzumiranja alkohola", kaže Šipovac.

Predsjednik Udruženja građana "Nada" Koviljka Komnenić podsjetila je da Udruženje svake godine na prigodan način, podjelom propagandnog materijala i edukacijama stanovništva, te drugim aktivnostima obilježava Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke.

"Onkološkom odjeljenju Bolnice Trebinje uručili smo posteljinu, peškire i jorgane za potrebe pacijenata. Tokom godine radimo na promociji zdravlja, podizanju svijesti žena o malignim bolestima, sa posebnim akcentom na karcinomu dojke. Osim toga radimo i na prevenciji malignih bolesti i ukazujemo na potrebu vođenja zdravog načina života. Naše članove upoznajemo i sa socijalnim preduzetništvom, što doprinosi boljoj socijalizaciji oboljelih", navela je Komnenićeva.

Ona je istakla da je Udruženje ove godine organizovalo i onkološke preglede stanovništva u ruralnim sredinama.

Ukoliko se karcinom dojke otkrije na vrijeme, u 95 odsto slučajeva ova bolest je izlječiva.

Slavojki Fržović je na sistematskom pregledu otkriven karcinom dojke. Operisali su je i liječili u trebinjskoj Bolnici.

Kaže da ide na redovne godišnje preglede i da se osjeća odlično.

Ona je poručila svim ženama da se ničega ne boje i da idu na preglede, jer se bolest lakše liječi ukoliko se otkrije na vrijeme.

Desa Knežević kaže da je sama otkrila kvržicu, za koju je utvrđeno da je riječ o karcinomu.

"Bila sam samo na zračenju, nisam primala hemoterapiju. Nakon 11 godina sam, hvala Bogu, živa, zdrava, normalno radim i funkcionišem. I mlađim ženama bih preporučila da se kontrolišu, da urade neophodne preglede i da vode računa o svom zdravlju. U liječenju mi je najviše pomogla pozitivna energija", naglasila je Kneževićeva.

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke obilježava se 24. oktobra. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je to najrasprostranjenija, ali i najsmrtonosnija vrsta karcinoma kod žena.