U okviru izgradnje sistema "Gornji horizonti", Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ paralelno finansiraju izvođenje radova na dva tunela i tunelu za odvodnjavanje Bilećkog polja, čija je ukupna vrijednost oko 150 miliona maraka, potvrđeno je u ovom preduzeću.

tunel HE Dabar

Radovi se izvode na probijanju dovodnog tunela za HE "Dabar", postavljanju betonske obloge na tunelu Fatničko polje – akumulacija Bileća i probijanju tunela za odvodnjavanje Bilećekog polja.

Od 150 miliona KM ukupne investicije, najveći dio otpada na projekat izgradnje dovodnog tunela, ulazne građevine i pristupnog tunela za HE "Dabar" - oko 132 miliona KM.

"Poslije izgradnje pristupnih puteva i neophodne elektro mreže, prije godinu dana počeli su radovi na probijanju pristupnog tunela Straževica, a potom i na probijanju dovodnog tunela za HE 'Dabar'. Pristupni tunel je u potpunosti iskopan (652 m) i urađena je primarna podgrada, kao i pristupni plato, dok se dovodni tunel probija sa četiri napadna mjesta", pojašnjavaju u HET-u.

U toku je i fazna izgradnja betonske obloge, dorada profila tunela i radovi na kontaktnom i konsolidacionom injektiranju na tunelu Fatničko polje – akumulacija Bileća, čija je ukupna vrijednost 11,5 miliona KM. Urađeno je više od 2.000 metara obloge ovog tunela.

tunel Fatnica Bileca

Radovi na ova dva tunela se odvijaju planiranom dinamikom.

Za probijanje tunela za odvodnjavanje Bilećkog polja HET je obezbijedio oko 5,7 miliona KM.

"Od 1.820 metara, koliko je tunel dug, do sada je prokopano više od 1.520 metara. Očekuje se da preostalih oko 300 metara bude iskopano do kraja godine. Realizacijom ovog projekta rizici od poplava će se eliminisati, a biće omogućeno sigurnije i uspješnije upravljanje hidroenergetskim sistemom", poručuju u HET-u.

tunel za odvodnjavanje Bileckog polja

Radovi na tunelu za odvodnjavanje Bilećkog polja ne odvijaju se u potpunosti u skladu sa dinamičkim planom - zbog nepovoljne geološke sredine, procjeđivanja i stalnog usklađivanja tehnologije građenja sa uslovima terena.

Pored ovih projekata, HET, između ostalog, realizuje još jedan značaja projekat - izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena u Trebinju, čija je vrijednost u prvoj fazi radova oko deset miliona KM.