Znate ono da neke stvari morate da doživite da biste ih razumjeli? Takav je "Work and Travel" program - program američke vlade koji već više od 50 godina omogućava studentima iz celog svijeta da provedu ljeto u Americi, da rade sezonske poslove kako bi otplatili put i imali novac za život prva četiri mjeseca svog boravka, a da peti mjesec provedu putujući po SAD.

word and travel trebinje bih

Ove godine je 40 studenata iz Trebinja učestovalo na ovom programu. Svake godine sve veći broj studenata iz Trebinja učestvujući na ovom programu stiču svoje prvo radno iskustvo.

Kako nam kažu u Experience Work and Travel agenciji, koja posluje regionalno i ima kancelarije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, sve je više studenata iz BIH koji putuju preko okeana, stiču radno i ogromno životno iskustvo, usavršavaju engleski jezik, druže se, putuju, rade, zarađuju i vraćaju se kući sa pozitivnim utiscima i uspomenama za ceo život.

Na program mogu ići redovni studenti osnovnih, master ili doktorskih studija, koji imaju između 18 i 26 godina, imaju određeno znanje engleskog jezika i želju za novim iskustvima.

Od nivoa znanja engleskog jezika zavisi i posao koji će student dobiti. Pozicije su one na kojima rade i američki studenti i to su sezonski poslovi u restoranima, hotelima, prodavnicama, zabavnim parkovima, na bazenima. Lokacije na koje se odlazi su uglavnom turistička mjesta gde je tokom sezone velika potražnja za radnom snagom pa studenti koji žele da zarade više novca lako mogu naći i dodatni posao. Satnice se kreću od 10 do 15 dolara, a prekovremeni rad se dodatno plaća dok mnoge pozicije podrazumevaju i dobre napojnice.

Prijava na Work and Travel program počinje u septembru i traje do aprila ili do popunjavanja slobodnih pozicija kažu u Experience agenciji. Agencija studentima obezbeđuje radnu ponudu, ponudu za smještaj, potrebna dokumenta za učestvovanje na programu koje izdaje američka vlada, zdravstveno osiguranje za vrijeme trajanja radnog dijela programa, pripremu dokumentacije za viziranje, orijentacije pred viziranje i poletanje, potpunu podršku od momenta prijave na program do povratka iz Amerike. Prijava se vrši u Experience kancelarijama u Banjaluci, Doboju, na Palama i u Sarajevu a da biste se prijavili potrebni su vam lična karta, pasoš, indeks, potvrda o studiranju i 20km koliko trenutno iznosi cijena prijave koja je tokom oktobra snižena čak 90%. Nakon prijave na program bira se lokacija i radna ponuda, tokom zime su intervjui sa poslodavcima, od aprila kreću viziranja u američkoj ambasadi. U Ameriku se odlazi najranije 1. juna a radni deo programa može da traje najkasnije do 1. oktobra nakon čega studenti mogu da se vrate kući ili da peti mjesec iskoriste za putovanje po Americi.

Kako bi svi studenti koji žele da učestvuju na Work and Travel programu mogli to sebi da priušte Experience agencija je obezbedila kredite sa rokom otplate do dvije godine uz grejs period. Mnogi iskoriste tu priliku da finansiraju program, a tokom ljeta zarade dovoljno novca da otplate kredit, žive 4 mjeseca u Americi, peti mjesec putuju, kupe sebi po nešto od stvari i tehnike koja je tamo dosta jeftinija, a određeni iznos novca vrate kući.

Ponekad se Work and Travel dovodi u kontekst novca, ali studenti koji su prošli kroz program kažu da ono što je zaista važno jesu iskustva, prijateljstva i uspomene, sve ono što proživiš, doživiš, upiješ, što te promeni, iz korena protrese i ojača.

Jedna studentkinja nam je napisala „Vratila sam ‘dug’, živjela sam u Americi 4 mjeseca, obišla sam Miami, Bahame, Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Washington DC i New York! Bogata iskustvom, novim poznanstvima, uspomenama i novom spoznajom da ja u stvari ne znam ništa, ali mogu sve. Naučila sam da se mogu snaći u svim situacijama i na kraju svijeta i da ću biti dobro.“

Na Work and Travel program možeš samo dok si na studijama i zato treba iskoristiti priliku. Svake godine između 600 i 700 studenata iz BIH aplicira za program radi i putuj, a u Experience agenciji kažu da je najbolje prijaviti se što ranije jer tada ima najveći izbor slobodnih poslova, ima najveći broj rata ukoliko izaberete opciju plaćanja programa na rate, a u oktobru se odobrava i popust na prijavu od 90%!
Za više informacija o Work and Travel programu posetite sajt (linkovati sajt http://www.experience.edu.rs/programi/work-and-travel/) ili se obratiti Experience agenciji putem maila, telefona ili u nekoj od njihovih kancelarija u Doboju, Sarajevu, Banja Luci ili na Palama.