Na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, danas su položili cvijeće i zapalili svijeće bivši pripadnici Inženjerijskog bataljona Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, koji proslavlja 26 godina od osnivanja.

inzenjerijski bataljon trebinje

Ovaj bataljon brojao je oko 390 pripadnika, da bi po odlasku vojnika Jugoslovenske narodne armije /JNA/ u njemu ostalo 125 inženjeraca.

Tokom proteklog rata poginula su tri pripadnika ovog bataljona, dok je veliki broj njih ranjen širom trebinjskog ratišta.

"Okupljamo se svakih pet godina da se podsjetimo na sve što smo preko glave progurali tokom rata", rekao je Milivoje Brborić, pomoćnik komandira Prve pionirske čete i pomoćnik načelnika inženjerije, koji je ranjen 14. oktobra 1992. pod brdom Osmar u Bobanima.

Na današnjem obilježavanju okupilo oko 75 bivših pripadnika.

Ovaj bataljon je tokom posljednjeg rata, pored toga što je izvršavao zadatke iz svoje nadležnosti, redovno pomagao i pješadiji.

Na okupljanju je bio i njegov najmlađi član - Vaso Ljubenko, koji je sa nepunih 18 godina završio dvomjesečnu obuku, položio zakletvu i dobio raspored u Inženjerijski bataljon.

"Bilo je nekoliko mladih momaka. Njih šest je, kada su se stvorili uslovi, dobili dozvolu da idu na fakultete", poručio je Ljubenko, koji je danas pripadnik Oružanih snaga.