Loša higijena u objektima u kojima se služi hrana: Nepravilnosti u skoro pola restorana u Srpskoj

Izvor: nezavisne.com Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 21. 10. 2017. - 11:56h

Da jedemo hranu sumnjivog kvaliteta, pokazale su i inspekcijske kontrole koje su utvrdile nepravilnosti u 40 odsto kontrolisanih objekata u kojima se priprema i uslužuje hrana u RS.

Restoran

Republička inspekcija za hranu je u okviru redovnog nadzora koji se obavlja u pomenutim objektima izdala 160 prekršajnih naloga u vrijednosti od 121.150 KM – istakli su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS navodeći izvještaj koji se odnosi za 6 mjeseci ove godine.

Naveli su da su prilikom kontrole unutrašnjeg prometa hrane od 490 kontrola u 210 njih utvrđeni propusti, te je, kako kažu, naloženo otklanjanje istih i izdato je 68 prekršajnih naloga u vrijednosti od skoro 93.000 maraka, pišu Nezavisne.

Kako navode, inspektori su utvdili propuste u vidu neredovnih sanitarnih pregleda lica koja rukuju hranom, neredovnog ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, kao i neadekvatne radne odjeće i slično.

U Udruženju ugostitelja RS smatraju da je procenat nepravilnosti u objektima u kojima se služi hrana mnogo veći od 40 odsto, te da mnogima treba oduzeti dozvolu za rad.

Postoji mnogo objekata gdje jedna osoba radi na izdavanju i na naplaćivanju hrane, što je poražavajuće i nema sanitarne osnove – upozoravaju u Udruženju.

U Udruženju potrošača „Reakcija“ kazali su da je u poslednje vrijeme otvoreno mnogo manjih objekata u kojima se služi hrana, a koji su potpuno neadekvatni za tu svrhu.

Apelovali su na građane da sve eventualne propuste u radu ovih objekata unesu u knjigu reklamacija ili ih prijave Upravi za inspekcijske poslove.

Dragana K. iz Banjaluke je kazala da joj se mnogo puta dešavalo da dobije prljavo posuđe u restoranima ili kad kupuje hranu u “fast fudovima” da joj zaposleni pravi sendvič, ali i uzima novac u ruke i vraća kusur.

Dobijala sam i kafu u šoljama sa tragom karmina, ali odreagujem, tražim čisto posuđe ili napustim restoran – rekla je ona.

TAGOVI:

Komentari

…je peksin narod koji smrdi jer se ni ne kupa redovno a ne da peru sudje po restoranima.Mnogi konobari zasmrde na znoj dok uslužuju.U mnogim kafićima ni deterdžent za sudje ne koriste,pa kako da ne ostane trag karmina.Sve u svemu,smrdljivo,prljavo…jednom riječju FUJ!

Odgovori

Slažem se ! U kuhinjama tih ,,restorana“ nema nema ni tople vode! Sve je prljavo od radnog stola do poda!

Odgovori

U prodavnicama redovno rade oko.hrane i naplacuju novac istovremeno tako.i u mesnicama niko ne kontrolise. Bogami smo zdravi i.odvec kako smo prljavi. Uzas. Inspekcije ne rade nusta a ni kaznena politika.

Odgovori

Pogledajte kako po Trebinjskim mesnicama prave pljeskavice bez rukavica i ujedno naplaćuju

Odgovori

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja