Da jedemo hranu sumnjivog kvaliteta, pokazale su i inspekcijske kontrole koje su utvrdile nepravilnosti u 40 odsto kontrolisanih objekata u kojima se priprema i uslužuje hrana u RS.

Restoran

- Republička inspekcija za hranu je u okviru redovnog nadzora koji se obavlja u pomenutim objektima izdala 160 prekršajnih naloga u vrijednosti od 121.150 KM - istakli su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS navodeći izvještaj koji se odnosi za 6 mjeseci ove godine.

Naveli su da su prilikom kontrole unutrašnjeg prometa hrane od 490 kontrola u 210 njih utvrđeni propusti, te je, kako kažu, naloženo otklanjanje istih i izdato je 68 prekršajnih naloga u vrijednosti od skoro 93.000 maraka, pišu Nezavisne.

Kako navode, inspektori su utvdili propuste u vidu neredovnih sanitarnih pregleda lica koja rukuju hranom, neredovnog ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, kao i neadekvatne radne odjeće i slično.

U Udruženju ugostitelja RS smatraju da je procenat nepravilnosti u objektima u kojima se služi hrana mnogo veći od 40 odsto, te da mnogima treba oduzeti dozvolu za rad.

- Postoji mnogo objekata gdje jedna osoba radi na izdavanju i na naplaćivanju hrane, što je poražavajuće i nema sanitarne osnove - upozoravaju u Udruženju.

U Udruženju potrošača "Reakcija" kazali su da je u poslednje vrijeme otvoreno mnogo manjih objekata u kojima se služi hrana, a koji su potpuno neadekvatni za tu svrhu.

Apelovali su na građane da sve eventualne propuste u radu ovih objekata unesu u knjigu reklamacija ili ih prijave Upravi za inspekcijske poslove.

Dragana K. iz Banjaluke je kazala da joj se mnogo puta dešavalo da dobije prljavo posuđe u restoranima ili kad kupuje hranu u “fast fudovima” da joj zaposleni pravi sendvič, ali i uzima novac u ruke i vraća kusur.

- Dobijala sam i kafu u šoljama sa tragom karmina, ali odreagujem, tražim čisto posuđe ili napustim restoran - rekla je ona.