Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

nsrs mala sala

Za rezoluciju koju su predložili klubovi poslanika SNSD i SP-a glasala su 44 poslanika.

Usvojen je Zakon o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je predlagač predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ovim zakonom omogućava se dijagnostika i liječenje oboljele djece u stranim zemljama u kojima djeluju zdravstvene ustanove u kojima je to moguće.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o "Željeznicama Republike Srpske", po hitnom postupku, kojim se definiše sprovođenje postupka restrukturisanja ovog privrednog društva.

Poslanici su podržali i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o privrednim društvima, po hitnom postupku.

Usvojeni su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima.

Narodna skupština je usvojila Nacrt zakona o banjama, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske.

Usvojen je izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine.

Poslanici su primili k znanju izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za period 1. januar-31. decembar 2016. godine, te usvojili Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2017. godinu.

Usvojen je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar-30. jun ove godine.

O Interpelaciji za razmatranje Ekonomske politike Vlade Republike Srpske - prijedlog narodnih poslanika, poslanici nisu odlučivali, a primljen je k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu.

Usvojen je izvještaj Garantnog fonda Republike Srpske AD Banjaluka o radu i poslovanju za prošlu godinu, Prijedlog prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača" i Nacrt prostornog plana područja posebne namjene "Aerodrom Banjaluka".

Narodna skupština stavila je van snage Odluku o davanju posebnog ovlašćenja broj: 02/1 – 021 – 124/17 od 9. februara 2017. godine i Zaključak u vezi sa Izvještajem Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske? broj: 02/1 – 021 – 125/17" od 9. februara ove godine.

Radukić izabran za vršioca dužnosti glavnog revizora

Narodna skupština Republike Srpske imenovala je Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora Republike Srpske.

Radukić je na ovu dužnost imenovan do okončanja procedure izbora glavnog revizora.

Narodna skupština razriješila je Borislava Jeličića funkcije zamjenika pravobranioca Srpske, jer nije stupio na dužnost u zakonom predviđenom roku.

Poslanici su za Ombudsmana za djecu Republike Srpske izabrali pravnika iz Foče Dragicu Radović na mandat od četiri godine.

Narodna skupština razriješila je Borislava Jeličića funkcije zamjenika pravobranioca Srpske, jer nije stupio na dužnost u zakonom predviđenom roku.

Poslanici su za Ombudsmana za djecu Republike Srpske izabrali pravnika iz Foče Dragicu Radović na mandat od četiri godine.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović okončao je noćas u maloj sali 22. redovnu sjednicu parlamenta Srpske, bez prisustva opozicije, koja je ranije izviždala usvajanje dnevnog reda.