Crkvena opština Dubrovnik saopštila je da nije tačno da su "izbacili dubrovačke Srbe na ulicu", ističući da su takve tvrdnje neistinite, tendenciozne i zlonamjerne.

crkva dubrovnik

Nakon zasjedanja crkvenog odbora, predsjednik Crkvene opštine Dubrovnik Stevo Marić rekao je Srni da se zlurado izmišlja da su dubrovački Srbi "izbačeni na ulicu", pojašnjavajući da je prostor koji je koristilo Srpsko nacionalno vijeće /SNV/ Dubrovnika od 15 metara kvadratnih, odlukom Crkvene opštine, a uz učešće i predstavnika SNV-a, prenamijenjen u Muzej ikona.

"O tome je SNV blagovremeno i usmeno i pisano obaviješteno, na šta predsjednik tog vijeća tada nije imao nijednu primjedbu. Pritom, po Ustavu Hrvatske prostor za SNV, kao i ostale manjine, obezbjeđuje država Hrvatska, a u ovom slučaju je to grad Dubrovnik. To znači da je obična podvala da je bilo ko, a ponajmanje dubrovački Srbi, izbačen na ulicu", istakao je Marić.

On kaže da se ni u jednom gradu Hrvatske gdje djeluje SNV ne nalazi u prostorijama koje su vlasništvo nadležnih eparhija.

Marić je kaže da nisu tačne ni tvrdnje da u "nepoznatom pravcu" odlazi novac koji Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Crkvena opština Dubrovnik dobijaju od iznajmljivanja stanova ili prostora.

"Naprotiv, tim novcem se upravo sada temeljno obnavlja pravoslavna crkva na Korčuli, a pred samim je početkom i dugo pripremana rekonstrukcija jedinstvenog muzeja pravoslavnih ikona u Dubrovniku. Od tog novca se, već godinama, stipendiraju i mnogi bogoslovi i studenti, a i liječe oni koji sami to ne mogu priuštiti", ističe Marić i dodaje da o svemu postoji precizna dokumentacija.

On pojašnjava da kontrolu rada Crkvene opštine Dubrovnik, osim pravoslavne Crkve, obavlja i država Hrvatska, tvrdeći da u dosadašnjem radu nisu pronašle nijednu nepravilnost ili nezakonitost.

"Crkvena opština Dubrovnik državi Hrvatskoj, kako zakon i nalaže, redovno uplaćuje PDV", kaže Marić.

On napominje da bi i izmišljotina o peticiji 3.500 dubrovačkih Srba protiv nadležnog episkopa "bila groteskna da nije tragična".

"Na veliku žalost naše Crkve, u Dubrovniku prema Hrvatskom zavodu za statistiku žive svega 1.164 osobe koje se izjašnjavaju kao Srbi. Prema tome, peticija sa potpisima 3.500 Srba nikada nije potpisana, kako se zlonamjerno piše", rekao je Marić.

Ona postoji, kaže, samo u glavama onih koji konstruišu ovakve "slučajeve", ne razmišljajući o tome da njima štete samo preostalim Srbima u Dubrovniku i Hrvatskoj.

"Zbog našeg dobronamjernog i vjerujućeg naroda želimo da istaknemo da ni u našoj Crkvenoj opštini, ni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj niko, pa ni nadležni episkop, ne može niti da donosi niti da sprovodi odluke mimo nadležnih organa Eparhije, poput Eparhijskog upravnog odbora, a Eparhijski upravni odbor, za sve što radi, podnosi izvještaje Patrijaršijskom upravnom odboru", pojašnjava Marić.

On ističe da lažima, podmetanjima i konstrukcijama pojedinci u medijskom prostoru potpuno neodgovorno nanose štetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim službenicima, ali i podrivaju dugogodišnje napore nadležnih episkopa na uspostavljanju normalnog života srpskog naroda koji je ostao izvan granica matice.

"Stoga ih još jednom bratski pozivamo na odgovornost u poslu koji rade, jer na ovaj način neće naškoditi onima na koje su se okomili, nego će oštetiti ono malo preostalih Srba, u ovom slučaju u Dubrovniku, kojima je potreban oslonac i utjeha, a ne neistine, poluistine ili zle namjere, od kojih će na kraju stradati samo pomenuti Srbi, među kojima, nažalost, mnogi i danas bukvalno preživljavaju samo od pomoći koju primaju od te iste napadnute Dubrovačke crkvene opštine", zaključio je Marić.