Načelnik Policijske uprave Žarko Laketa rekao je da je za devet mjeseci ove godine evidentirano 41 krivično djelo u trenutku činjenja, što je za 58 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

zarko laketa

Laketa kaže da je za ova krivična djela prijavljeno 41 lice, te izrazio zahvalnost građanima na saradnji.

On je na konferenciji za novinare rekao da je za devet mjeseci ove godine evidentirano 90 krivičnih djela po nepoznatom učionicu, te da je koeficijent rasvijetljenosti 71,8 odsto.

Prema njegovim riječima, za devet mjeseci evidentirano je 25 saobraćajnih nezgoda čiji su učesnici napustili lice mjesta prije dolaska policije, od kojih je 16 rasvijetljeno.

"I ovo je pokazatelj da su građani stekli veće povjerenje u policiju, s obzirom na to da su policijski službenici na terenu saznali za određene informacije koje su im pomogle u rasvjetljavanju krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda", rekao je Laketa.

On kaže da je ove godine evidentirano 18 krivičnih djela neovlašćena proizvodnja i promet droga, što je za 11 više nego u uporednom periodu 2016. godine.

Laketa navodi da 58 evidentiranih prekršaja iz oblasti zloupotrebe droga govori o tome da ni rad na suzbijanju ulične preprodaje nije zanemaren.

On je rekao da je oduzeto 12.459 grama marihuane, 92 grama amfetamina, 79 stabljika kanabisa, oko 240 grama sjemena kanabisa i 15 tableta ekstazija.

"Oduzeto je 24.280 paklica raznih vrsta cigareta čija je tržišna vrijednost oko 69.000 KM, te 26 kilograma suvog rezanog duvana čija je tržišna vrijednost oko 800 KM", kaže Laketa.

On je napomenuo da je u ovom periodu prijavljeno 14 maloljetnika, odnosno četiri više nego prošle godine, koji se terete za izvršenje 13 krivičnih djela, i to 10 krivičnih protiv imovine, dva krivična djela protiv života i tijela i jedno krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja.

Podsjetivši da je u septembru evidentirano da je maloljetnik nožem napao sugrađanina, Laketa je apelova na roditelje i prosvjetne radnike da se više pažnje posveti oblicima devijantnog ponašanja koja mogu dovesti i do izvršenja krivičnih djela.

O radu Policijske uprave Trebinje govorili su i načelnik Sektora policije Siniša Laketa i načelnik Sektora kriminalističke policije Bojan Dabić.