U Muzeju Hercegovine večeras je u okviru "Škole paleografije" održano predavanje na temu "Istorija srpskog pisma" prof. dr Jelice Stojanović, a nakon toga je otvorena izložba projekta "Plemenito".

izlozba muzej

Projekat "Plemenito" je počeo 2014. godine sa osnovnim ciljem da se izvrši digitalizacija i pokazivanje našeg srednjovjekovnog nasljeđa na području BiH, koja je u srednjem vijeku gravitirale ka kruni tadašnje bosanske države.

"'Plemenito' označava baštinu - zemlju koja se nasljeđuje sa oca na sina", pojašnjava asistent na istoriji srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Dejan Došlić, navodeći da izložbu čini 27 panoa.

Autori su predstavili tri vrste dokumenata i to: povelje i pisma, natpise na stećcima i crkvene spise - četvoro jevanđelja.

Ova izložba je samo dio projekta "Plemenito" Udruženja "dr Milan Vasić" iz Banjaluke" i donosi dio bogatstva koje je ostalo iz perioda srednjeg vijeka na prostorima današnje Republike Srpske, BiH, ali i na ostalim prostorima gdje su živjeli i žive Srbi.

Projekat je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprava za dijasporu i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije.

Autori izložbe su Predrag Lozo, Boris Radaković i Dragoslav Ilić, koji zbog ranije preuzetih obaveza nisu prisustvovali otvaranju večerašnje izložbe.

izlozba muzej

STOJANOVIĆ - ISTORIJA SRPSKOG PISMA

Prof. dr Jelica Stojanović je istakla da srpski jezik ima svoju posebnu lingvističku, istorijsku i svaku drugu vrijednost.

Ona je dovala da je kroz istoriju srpski jezik, osim ćirilicom kao imanentno srpskim pismom, u najranijem periodu pisan i glagoljicom, na kojoj su sačuvana mnogobrojna dokumenta do današnjih dana, te kasnije na arabici i u zadnje vrijeme na latinici.

"Mi se ne možemo odreći ničega što je pisano srpskim jezikom i ne možemo reći da to nijesrpski jezik jer ćemo raditi nasuprot srpskom jeziku i onom što je za njega važno i bitno", zaključila je Stojanović.

Organizator ove škole je bilo Srpsko udruženje „Ćirilica“ iz Trebinja pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije, a uz podršku Grada Trebinja, Muzeja Hercegovine i Narodne biblioteke.