Prošlo je ljeto, došla je jesen, a sa jeseni polako se približava i najhladnije godišnje doba - zima. Treba nositi topliju odjeću - džempere, pulovere, rukavice, a mnogi od nas kući i u stanovima na noge obuvaju vunene čarape i pepe.

stana supic

Proizvode od vune možemo pronaći i na trebinjskoj pijaci, a jedna od onih koja ih plete i prodaje je Stana Šupić. Kaže da ovcu treba prvo ošišati, pa oprati, urediti i opresti vunu i onda od nje oplesti čarape. Za čarape je, obično, potrebno oko 200 do 250 grama vune. Najmanji broj vunenih čarapa koje je oplela je 21, a najveći 46.

Od djetinjstva, više od 50 godina, bavi se pletenjem čarapa. Odrasla je u selu Izgori ispod Čemerna i tu je živjela 25 godina. Nakon udaje u Trebinje nije prestala da veze, plete i hekla, što je naučila od svoje majke, a vunu i sada kupuje u Gacku od, kako kaže, provjerenih ljudi.

"Što se tiče pletiva potpuno se isto radi kao i nekada", kaže Stana, dodajući da ne može svako isto da oplete, pa je neko bolji, a neko lošiji mastor.

Misli da je uvijek bila nadarena da plete od svile i konca, ali i da hekla. Plete džempere, pulovere, priglavke, duge čarape, čarape, kape, šalove, rukavice, vunene pojaseve oko pasa, pepe. Cijene su različite, pa su tako  vunene čarape 12 maraka, a duge, iznad koljena 26 maraka.

Prodaja najbolje ide pred zimu i tokom ovog godišnjeg doba.

U razgovoru za TrebinjeLive.info, Stana nam kaže da ima i vunene čarape koje se boje u orahovoj ljusci, koje se nikad neće odbojiti.

"Skuva se zelena orahova ljuska i doda se malo jabukovog sirćeta da bolje pokupi boju, pa se procijedi da ne ostane ljuske. Zatim se stave čarape ili puloveri u tu tekućinu. Tu se ohlade i nakon toga se isperu. To je najljepša boja", priča Stana.

I u ovom poslu važi trgvačka maksima - "koliko kupaca toliko i želja", pa u posljednje vrijeme ima i onih koji žele da kupe Stanine proizvode od kupovne, a ne domaće vune, iako je domaća dosta kvalitetnija.

Najviše se kupuju proizvodi koji su sive ili bijele boje.

Stanu svakog dana možete da nađete na trebinjskoj pijaci.